BiH
0

Dodik: Želim da se što prije izbriše smrtna kazna iz Ustava BiH

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da žali što se u Ustavu tog bh. entiteta zadržava odredba o smrtnoj kazni i da želi da se ona briše.

"Stoga smo pokrenuli čitavu reformu Ustava, ali vjerujem da ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Gilles i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Peter Sorensen znaju da smo proveli kompletnu raspravu o tome, usvojili u Skupštini određene izmjene, a na Vijeću naroda RS-a to zadržava bošnjačka politička grupa", rekao je on.

Dodik kaže da bi, možda, bilo primjerenije da su međunarodni zvaničnici na tu adresu uputili apel da se pokrene nova rasprava o toj spornoj odredbi Ustava Republike Srpske.

"Što se nas tiče, željeli bismo da što je prije moguće vidimo brisanje te odredbe iz Ustava RS-a", dodao je Dodik.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Gilles i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Peter Sorensen, apelovali su na predsjednika Republike Srpske u zajedničkom pismu da pokrene novu raspravu o relevantnoj odredbi Ustava Republike Srpske.

Iako Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, nisu primijenile smrtnu kaznu od njenog ukidanja 1997.godine, i dok kazneni zakon Republike Srpske ne predviđa njenu primjenu, izmjene Ustava u tom smislu i dalje su važan prioritet za Francusku i Evropsku uniju.

Iako su amandmani na Ustav u Narodnoj skupštini RS-a usvojeni u paketu još prije više od tri godine, bez saglasnosti svih klubova u Vijeću naroda RS-a oni nisu mogli stupiti na snagu.

Međutim, na sjednici u aprilu ove godine delegati SDA u Klubu Bošnjaka nisu podržali niti jedan od amandmana jer smatraju da bi promjenama Ustava RS, kao i BiH, trebalo pristupiti sveobuhvatnije, kao i da rješenja koja su pripremljena 2009.u "paketu" ne odražavaju stvarno stanje.

Njihov stav je bio da nisu dobili ni garanciju da će usvajanjem amandamana o glavnom gradu RS-a biti donesen i statut kojim bi Bošnjacima garantirano učešće u lokalnoj skupštini u Banjoj Luci.

Pitanje promjene Ustava RS-a tako je ponovo odgođeno, ali se pojavio i skepticizam da će se u skorije vrijeme postići dogovor o donošenju amandmana na Ustav RS-a nakon što niti jedan nije usvojen, iako je glasanje bilo pojedinačno o svakom predloženom rješenju.

S Ustavom u kojem postoji smrtna kazna RS je tako dočela još jedan Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne i apel međunarodnih predstavnika da pokrene novu raspravu o brisanju tog člana.