BiH
28

Dodik zbog referenduma pisao vlastima BiH, susjednih zemalja i međunarodnoj zajednici

FENA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio je danas pismo predstavnicima vlasti u BiH te susjednih zemalja i predstavnicima međunarodne zajednice u kojem obrazlaže svoje stavove o referendumu u RS o pravosuđu BiH.

Pismo je uputio članovima Predsjedništva BiH, ministrima Vijeća ministara BiH, svim poslanicima u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednicima i premijerima Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, ambasadama i diplomatskim kancelarijama akreditovanim u BiH, međunarodnim organizacijama i kancelarijama međunarodnih organizacija u BiH, kao i na sve relevantne adrese Evropskog parlamenta i Kongresa SAD-a koja se bave vanjskom politikom i jugoistočnom Evropom.

Narodna skupština Republike Srpske je 15. jula ove godine, donijela odluku o raspisivanju referenduma kako bi svojim građanima dala mogućnost da izraze svoje mišljenje o zakonima koje im je nametnuo visoki predstavnik imenovan u skladu s Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako navodi Dodik u pismu, neki članovi međunarodne zajednice i ostali, izjavili su da je planirani referendum Republike Srpske nezakonit, da krši Dejtonski mirovni sporazum i da prelazi zakonska ovlaštenja koja Republici Srpskoj daju Ustav BiH i ostali važeći propisi.

On u priloženoj analizi pod naslovom "Pravni osnov za planirani referendum Republike Srpske“, objašnjava da je referendum, kako je navedeno, u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i drugim važećim propisima.

Pored toga što objašnjava da građani Republike Srpske, kao i drugi građani širom Evrope, imaju jasno zakonsko pravo da izraze svoje mišljenje putem mehanizma referenduma, želi da pojasni nekoliko vezanih stavova Republike Srpske.

"Republika Srpska ostaje opredijeljena za nastavak strukturisanog dijaloga o pravosuđu s Evropskom unijom, koji je pokrenut prije nekoliko godina dogovorom lidera Republike Srpske i EU s ciljem rješavanja ozbiljnih problema u pravosuđu Bosne i Hercegovine", navodi Dodik.

Kaže da je "rukovodstvo Republike Srpske u potpunosti opredijeljeno za nastojanja na koja su mnogi u međunarodnoj zajednici i ovdje u BiH pozvali s ciljem reforme institucija vlasti, kojom bi se učinile efikasnijima i odgovorile na potrebe građana“.

"Naša vlada nastavit će da sarađuje s evropskim i drugim stručnjacima i zalaže se za reforme koje će ojačati našu ekonomiju i proširiti saradnju s drugim državama u regionu i široj međunarodnoj zajednici", kaže Dodik u pismu.

Ističe da cilj referenduma nije da se na bilo koji način ospori teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine već da se ojača Dejtonski sporazum i njegova rješenja.

Apeluje na sve one koji dijele tu opredijeljenost za reformu i međunarodnu saradnju na unapređenju života svih građana, da podrže ta principijelna nastojanja i odupru se onima koji pogrešno tumače ili politizuju programe pozitivnih promjena“.