BiH
0

Dodik: Zbog članstva u EU ne treba mijenjati unutarnje uređenje

FENA
Reforma policije je evropsko pitanje, a još nijedna zemlja koja se učlanjivala u Evropsku uniju nije mijenjala svoje unutarnje uređenje, te to ne treba da radi ni BiH, izjavio je danas u Sarajevu pred sastanak s američkim ambasadorom u BiH Douglasom McElhaneyem premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da visoki predstavnik Miroslav Lajčak treba da zna kada će nastupati kao visoki predstavnik međunarodne zajednice, a kada kao predstavnik Evropske unije.

"Njegove tvrdnje o sankcijama koje smo čuli ovih dana, prema bilo kome, apsolutno su neprihvatljive, jer to nije daytonsko ovlaštenje visokog predstavnika. U tom pogledu se stvari moraju relativizirati i moraju početi razgovarati domaći faktori kako bi došli do rješenja uz uvažavanje postojeće situacije i ustavnog poretka", smatra premijer RS-a.

Dodik je kazao da je u vezi s ovim pitanjem "nepotrebno dignuta atmosfera, gotovo do odmazde protiv onih ne prihvataju određena rješenja".

Komentirajući stav Stranke za BiH i SDA, koje su odlučno odbile Lajčakov prijedlog, Dodik je rekao da prijedlog visokog predstavnika predstavlja "navlačenje RS-a" na nešto što nije ono o čemu se godinama govorilo.

"Taj prijedlog ne uvažava ustavni poredak. Čak ste i čuli kako je usmjeren na ukidanje Policije RS-a. To je nemoguće da se desi. Ne mislim da su stavovi Stranke za BiH i SDA nelegitimni, ali ono što oni žele nije u skladu sa Ustavom BiH i ustavima entiteta", ocijenio je Dodik.

Zaključio je kako se ovdje radi o suštinskom pitanju, jer je Policija RS-a od vitalnog značaja za ovaj entitet.

"Mogu da razumijem nastojanja Stranke za BiH i SDA, koje žele da naprave BiH na principu navodno građanski uređene zemlje, iza čega se krije bošnjački nacionalizam najgore vrste. Ali oni moraju da razumiju da postoji Republika Srpska, te da postoje ustavna prava kojih se nećemo odreći", kazao je Dodik.