BiH
0

Dodik zaprijetio borcima da će im ukinuti dodatak ako budu protestvovali

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik upozorio je danas da, ukoliko demobilizirani borci u RS-u organiziraju proteste i blokiraju saobraćajnice jer im nije isplaćen borački dodatak, “neće dobiti ništa” i “boračka naknada bit će ukinuta”.

S Boračkom organizijom RS-a (BORS), zaprijetio je Dodik, neće u tom slučaju razgovarati jer smatra da su upozorenja te kategorije stanovništva “neprimjerena, nekorektna i udar na RS”.

“Ni BORS ni bilo ko drugi ne može da uslovljava vlast RS-a. Ako nismo bili spremni da prihvatimo uslovljavanje međunarodne zajednice, nismo ni njihova. Nismo više spremni da trpimo nekoliko tipova koji pokušavaju da, bez obzira na ovo što smo učinili, sve to prikažu na jedan drugi način”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Također tvrdi da je uredbom precizirano da se do kraja prvog kvartala treba da isplati borački dodatak, te da je “ranije to bilo moguće završiti do pravoslavnog Božića”, a sada nije.

Ističući da niko nije rekao da taj dodatak neće biti isplaćen, Dodik je kazao i da je sporan broj boraca prve kategorije zbog čega će se i to morati da “riješi” .

Potvrdivši da je o tom pitanju razgovarao i s premijerom u tehničkom mandatu Aleksandom Džombićem, dodao je da će do 5. februara biti isplaćene naknade borcima koji imaju odlikovanja, 20. februara prva i do 1. marta druga rata, čime će se, kaže, ispoštovati, rok.

A, kako kaže, ne može niko ucjenama ili prijetnjama institucijama RS-a da pribavi bilo kakvo rješenje.

Prethodno je i premijer RS-a Aleksandar Džombić rekao da je Vlada spremna da nastavi ranije postignuti dogovor s BORS-om i da ga koriguje ako bude potrebno, ali da nije spremna na pritiske i ucjene.

Na jučerašnjoj sjednici rukovodstvo BORS-a je upozorilo da će blokirati granične prijelaze i glavne saobraćajnice ukoliko Vlada do kraja januara ne isplati kompletne naknade za odlikovanja i medalje u iznosu od 2.650.000 KM, a isplatu boračkog dodatka maksimalno će čekati do Dana boraca, 14. februara.

Za sutra je Džombić najavio sastanak s predstavnicima BORS-a, kada će, tvrdi, sve dogovoriti.