BiH
0

Dodik: Za srpsku stranu je prihvatljivo postojanje BiH kao federalne države

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak da je za srpsku stranu prihvatljivo postojanje Bosne i Hercegovine kao federalne države u kojoj će RS biti jedna od federalnih jedinica.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da buduće ustavno uređenje BiH treba biti rezultat razgovora domaćih političkih faktora te istaknuo da je postojanje RS-a kao federalne jedinice minimum koji će srpska strana zastupati u tim razgovorima.

''Ukoliko toga nema, onda ćemo razmisliti o drugim alternativama'', kazao je.

Mediji su u četvrtak objavili izjavu američkog ambasadora u BiH Douglasa McElhaneyja iz Mostara prema kojem je početna tačka u razgovorima o budućem uređenju postojanje BiH kao unitarne države.

''Čuo sam u medijima tu izjavu da razgovori počinju sa činjenicom da je BiH unitarna zemlja. Mislim da tu razgovori prestaju'', kazao je Dodik, dodajući da nejasnoće u prijevodu mogu da objasne situaciju.

Ambasador McElhaney u petak je u Trebinju pojasnio da je mislio na postojanje jedinstvene države BiH, ne ulazeći u strukturu srednjega i lokalnog nivoa vlasti.