BiH
0

Dodik: Za RS presuda Sejdić - Finci je završen posao

Anadolija
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Lider SNSD-a i predsjednik jednog bh. entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik, po povratku iz Praga, kazao je da je sastanak bh. lidera sa evropskim povjerenikom Stefanom Fuleom neuspješno okončan, jer, kako je rekao, federalni partneri nisu prethodno vrijeme i angažman zvaničnika Evropske unije (EU) iskoristili kako bi usaglasili svoje stavove i postigli dogovor.

Dodik je kazao da je na plenarnom dijelu sastanka on izašao samo sa jednim prijedlogom, a koji se ticao uvođenja u Ustav predstavnika iz reda ostalih.

"Sama odluka Evropskog suda za ljudska prava traži otklanjanje diskriminacije bilo kojeg naroda, što znači da svi ljudi imaju pravo da se kandiduju. Uvođenje Ostalih u Ustav značilo bi i garanciju da oni moraju biti izabrani, da moraju imati svoj klub u Domu naroda PSBiH, odnosno uvođenje četvrtoga naroda u Ustav BiH", pojasnio je Dodik.

Lider SNSD-a odbacio je kao neutemeljene spekulacije da je napustio sastanak i kazao da je bilo neprimjereno da predstavnici Republike Srpske više od osam sati provedu na hodnicima čekajući da dođe do rješenja, koje bi rezultiralo provedbom presude "Sejdić-Finci".

"Federalni partneri pokušali su ponovo da stvar vrate na početak, kao da nije bilo dogovora potpisanog u Bruxellesu. Stav RS-a je bio oko toga potpuno jasan. Za nas je neprihvatljiv indirektan izbor članova Predsjedništva BiH i smatramo da asimetrični načini njihovog izbora ne bi ni na koji način ugrozili ustavnu strukturu BiH", kazao je Dodik.

Za Republiku Srpsku, prema njegovim riječima, provođenje presude "Sejdić-Finci" je završen posao, a na federalnim partnerima je sada da se dogovore.

Dodao je da su predstavnici RS-a spremni otići na svaki sastanak, ali tek onda kada bude usaglašen stav federalnih partnera o svim spornim pitanjima.

Lider SNSD-a istakao je da je zahvalan Štefanu Fuleu na njegovoj angažiranosti kako bi došlo do postizanja dogovora o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" protiv BiH.