BiH
0

Dodik: Za mene nema reforme u kojoj će nestati policija RS-a

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodika danas je izjavio da za njega ne postoji reforma kojom bi bila ukinuta policija RS-a.

Dodik je ponovio da predstavnici tog bh. entiteta neće odustati od svojih ranijih zahtjeva u vezi s reformom policije u BiH i dodao da neće nestati policije RS-a.

Inače, u RS-u se danas obilježava Dan policije RS-a i 15. godišnjica postojanja MUP-a RS-a.

Predsjednik RS-a Milan Jelić rekao je, na svečanosti u bazi Specijalne jedinice RS-a u kasarni Sarica u Trnu kod Banje Luke, da je entitetska policija "sposobna da odgovori svim zadacima i iskušenjima", te dodao da će biti intenzivirana saradnja policije RS-a s Haškim tribunalom.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo kazao je da je iza policije 15 godina "teških i stalnih iskušenja", te izrazio nadu da će biti poboljšan status ove institucije.

On je kazao da građani imaju povjerenje u entitetsku policiju zbog kvalitetnog rada i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Na svečanosti obilježavanja Dana policije RS-a prisustvovali su predstavnici vlasti, nevladinih organizacija, EUPM-a, ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić, te direktor policije Hrvatske Marijan Benko i drugi.