"Izbora će biti bez obzira na budžet"
90

Dodik: Za Bošnjake najbolje da odustanu od BiH

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Eventualno neusvajanje budžeta Bosne i Hercegovine (BiH) ne bi trebalo da ugrozi održavanje lokalnih oktobarskih izbora, smatra predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

Dodik je u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da se nada da će budžet institucija BiH za 2012. biti usvojen, ali kaže da, bez obzira na to, Centralna izborna komisija BiH ne bi trebalo da uslovljava raspisivanje izbora, jer je riječ o političkom zahtjevu, niti da se bavi pitanjem budžeta institucija BiH, jer to nije njena nadležnost.

"Postoji privremeno finansiranje i realokacijom sredstava može se osigurati finansiranje lokalnih izbora", rekao je Dodik.

Entitetski predsjednik je, reagirajući da nedavne stavove bošnjačkih intelektualaca, kazao “da Bošnjacima nikada neće pripasti cijela BiH”.

"Mislim i dalje da je BiH neodrživa i da je za Bošnjake najbolje da se raziđemo. Onda bi oni mogli da naprave sebi neku zajednicu u kojoj bi mogli normalno da žive, a mi da ih ne nerviramo. Mi bismo bili samo dobre komšije. Mislim da bi to bila najbolja stvar", rekao je Dodik ustvrdivši da su bošnjački zahtjevi “isključivo vezani za namjeru majorizacije Hrvata, nakon koje bi na red došli Srbi, pa bi Bošnjacima pripala cijela BiH”.

"Ja im moram poručiti da im nikada neće pripasti cijela BiH. Ono što pripada Republici Srpskoj je trajno naše, a oni mogu da razmišljaju šta god hoće o tome. U tom pogledu, ostajemo privrženi Dejtonskom sporazumu, ali ako me neko poziva da razmatram razne mogućnosti, onda mislim da je za Bošnjake najbolje da odustanu od BiH", izjavio je Dodik.

U Bosni i Hercegovini i dalje su prisutne tendencije orijentirane ka osporavanju njenog državno-pravnog i društveno-historijskog kontinuiteta, uz otvoreno izražavanje animoziteta prema njenim institucijama u čemu prednjači predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji javni prostor gotovo svakodnevno kontaminira neodgovornim izjavama, a da pritom ne snosi nikakve posljedice.

Istaknuto je to juče na tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) na kojoj su o temi "Opasna politika Milorada Dodika prema Bosni i Hercegovini" govorili uvodničari profesori Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Senadin Lavić i doc. dr. Suad Kurtčehajić.