BiH
10

Dodik: Vlada RS-a će donijeti novu uredbu o prijavi prebivališta

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će Vlada RS-a, prije nego što stigne odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Odluke o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, donijeti novi propis istog sadržaja koji će se zvati uredba i da je u tome niko neće zaustaviti.

"Ono što su naumili, neće ostvariti. Ovdje u RS-u niko se neće prijavljivati bez jasnih podataka ko je, šta je i odakle je", rekao je Dodik novinarima u Gacku, komentarišući današnju odluku Ustavnog suda BiH da usvoji zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva Željka Komšića i ukine u cijelosti ovu odluku.

Predsjednik RS-a je napomenuo da su u Ustavnom sudu BiH za ukidanje ove odluke glasala "dva muslimana i tri stranca i da su preglasali ostale sudije", dodajući da je to "BiH koja pokazuje svoje nesposobnosti na tom predmetu".

Dodik je istakao da bez obzira na to koliko puta se Komšić i Izetbegović budu žalili i Ustavni sud BiH bude ukidao ovu odluku, Vlada RS-a će donositi novu.

Izetbegović i Komšić tražili su da Ustavni sud BiH utvrdi da li je Odluka Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a suprotna odredbama Ustava BiH.

Ustavni sud je utvrdio da je ova odluka u suprotnosti sa odredbama Ustava BiH, budući da je pitanje prebivališta regulisano zakonom na nivou BiH, te da je to pitanje u isključivoj nadležnosti institucija BiH, a ne bilo kog organa RS-a, saopšteno je iz ovog suda.

Vlada RS-a donijela je 17. aprila Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.