Dogovor o IPA fondovima
0

Dodik: Vijeće ministara je tema za širi skup lidera

SRNA/FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da na sastanku najviših funkcionera SNSD-a i SDP-a BiH sinoć u Aleksandrovcu nije bilo riječi o formiranju Vijeća ministara BiH, jer je to tema za širi skup političkih lidera.

Dodik je istakao da to pitanje ne može da se rješava bez predstavnika Hrvata, lidera SDA Sulejmana Tihića koji je partner SDP-u BiH, te SDS-a sa kojim je SNSD u partnerstvu.

"Svima nama je bilo jasno i vidljivo da pitanje formiranja Vijeća ministara BiH ne može da se postavi na dnevni red ovog sastanka. Nije bilo nikakve riječi o tome, niti smo razgovarali o mogućnostima formiranja Savjeta ministara BiH. To ćemo vidjeti tek na sastanku u Brčkom", rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Ipak, Predstavnici SNSD- a SDP-a sinoć su na sastanku u Laktašima postigli sporazum o otvorenim pitanjima koja se tiču sredstava iz IPA fondova za BiH, zakona o sistemu državne pomoći i presude “Sejdić-Finci”.

Danas novi sastanak

Sastanak lidera šest političkih stranaka čiji predstavnici čine kolegije oba doma Parlamentarne skupštine BiH najavljen je za danas u Brčkom, a domaćin će biti predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Bosić je ranije najavio da će na predstojećem sastanku liderima najjačih stranaka u BiH dati ponudu za koju očekuje da će je, kako kaže, morati prihvatiti ili će to značiti situaciju da postoje politički predstavnici koji ne žele da se formira novo Vijeće ministara BiH.

Ističući da je optimist uoči sastanka u Brčkom, Bosić smatra da su prethodni razgovori u Sarajevu pokazali da "postoji dovoljno prostora da se riješe političke dileme koje su na stolu“.

Na prošlom sastanku održanom 15. septembra u Sarajevu lideri šest političkih stranaka nisu značajno približili stavove kada je u pitanju formiranje novog Vijeća ministara BiH.

Međutim, kako su izjavili nakon tog sastanka, postignut je značajniji napredak o setu pitanja za ubrzavanje euroatlantskog puta BiH.

U razgovorima učestvuju predsjednici SDPBiH Zlatko Lagumdžija, HDZBiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić, SNSD Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić.