BiH
0

Dodik: Veoma brzo ćemo predložiti opću amnestiju u BiH

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da će "veoma brzo predložiti zakon o općoj amnestiji" u Bosni i Hercegovini, ali je dodao da bi iz tog zakona bili izuzeti odgovorni za ratne zločine.

"Mislim da konačno zbog ukupne stabilnosti u Bosni i Hercegovini treba ući u proces amnestije. Ne za ratni zločin, naravno, dok su biološki živi ti ljudi, treba ih proganjati", rekao je premijer Dodik gostujući u emisiji Radio-televizije Srbije "Oko".

Dodik je istakao da je "priča o kolektivnoj odgovornosti nedopustiva".

"Srbi ne smatraju da su svi Bošnjaci krivi za zločine nad Srbima, tako je i nedopustivo da se smatra da su Srbi kolektivno odgovorni za zločine koji su se desili", dodao je premijer RS.

Dodik je naglasio da "nema govora o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske", istakavši da nema razloga za kolektivno iseljavanje Bošnjaka iz tog grada.

Ukazavši da "nisu sporne" poreske olakšice za Srebrenicu, premijer RS je izrazio uvjerenje da "ima mnogo Bošnjaka u tom gradu koji neće otići".

On je poručio da u Srebrenici "nema diskriminacije", prenio je Tanjug.

Osvrnuvši se na presudu pripadnicima paravojne jedinice "Škorpioni", zbog pogubljenja šest Bošnjaka iz Srebrenice, premijer Dodik je istakao da su oni "nanijeli najveće zlo Srbiji i srpskom narodu" i da treba da budu kažnjeni.

Predstavnici Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice, na čijem je čelu Ćamil Duraković, traže da ta općina, poslije presude Međunarodnog suda pravde, u kojoj je konstatovano da je u Srebrenici počinjen genocid, bude izdvojena iz sastava RS i da dobije poseban status pod ingerencijama zajedničkih organa vlasti u Sarajevu.

Odbor je poručio da će, ukoliko takav zahtjev ne bude prihvaćen pozvati Bošnjake iz Srebrenice da se isele.

Dodik je komentarisao i optužbu bivšeg tužioca Tribunala u Hagu Goeffreya Nicea na račun svoje pretpostavljene Carle del Ponte

Nice je "vjerovatno frustriran Carlom del Ponte, i to je neka njihova svađa", poručio je Dodik.

Nice, koji je bio tužilac u procesu protiv Slobodana Miloševića, optužio je glavnu tužiteljicu Tribunala del Ponte da je s vlastima u Beogradu napravila nagodbu o embargu na dokumente koji su dostavljeni sudu u Haagu u vezi sa procesom bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije.