BiH
10

Dodik: Već davno smo mogli imati kandidatski status

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik vjeruje da neće biti problem napisati zajedničku izjavu političkih lidera u BiH kao izraz političke volje da će raditi na političkim reformama u BiH.

Kazao je to danas u Sarajevu nakon sastanka visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s predstavnicima političkih partija u BiH.

"Bićemo dio rješavanja implementacije presude 'Sejdić-Finci' i pitanja mehanizma koordinacije kao što smo to bili i ranije, a što se nas tiče, već davno smo mogli imati kandidatski status za EU", poručio je.

Također je ustvrdio da najviše problema postoji kod "bošnjačkih struktura koji preglasavanjem Hrvata u FBiH hoće da naprave mehanizam koji će osigurati bolju budućnost za ovaj narod i njegovu političku strukturu, što je dovelo do zastoja u realizaciji implementacije presude Sejdić-Finci".

"Što se tiče same implementacije, mislim da će biti kao i do sada, odnosno da će proces kočiti Izetbegović kao što je to radio i do sada u želji da iskoristi evropske procese u nametanju svojih rješenja", smatra Dodik.

Kazao je da o implementaciji presude "Sejdić-Finci", u RS-u postoji konsenzus te da su spremi da rade na tom problemu.

Mogherini i Hahn doputovali su danas u službenu posjetu BiH u okviru koje razgovaraju sa čelnicima institucija BiH, stranaka i članovima organizacija civilnog društva o reformama i procesu evropskih integracija BiH.

Mogherini je uoči posjete Sarajevu kazala da BiH, nakon nedavno održanih izbora, ima priliku da ponovo nastavi proces reformi da bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU.

Mogherini i Hahn posjetili su BiH uoči rasprave o britansko-njemačkoj inicijativi o BiH pred Vijećem za vanjsku politiku (FAC) Evropske unije 12. decembra, a ministri vanjskih poslova država članica EU okupljeni u FAC-u već su prošlog mjeseca raspravljali o ovom prijedlogu.