Ivo Banac
0

"Dodik vara naivne da je dio rješenja, a ne problema"

Sarajevo-x.com
Banac: "Spašavaje vojnika Josipovića"
Banac: "Spašavaje vojnika Josipovića"
Dok Srbija podržava Dodika ni na mnoštvo drugih načina onemogućava uspostavu učinkovitog i demokratskog rješenja na liniji bh. cjelovitosti, uostalom kao i Hrvatska, nije dovoljno reći da Hrvatska podržava suverenu i cjelovitu BiH i smatra da je politički dogovor i uređenje odnosa u BiH isključivo stvar naroda i građana koji u njoj žive, stav je Ive Banca, povijesničara iz Zagreba.

On je u intervjuu za Oslobođenje rekao kako "ne možete nekome vezati ruke, lomiti mu kičmu i onda veselo cvrkutati: 'ajte se dogovorite". Banac smatra da "regionalna suradnja" ne mora nužno biti pozitivna, naročito ako surađuju dvojica na račun trećeg. Eminentni intelektualac također smatra da demokratski hrvatski interes ne isključuje bolje odnose sa Srbijom, ali da se ništa neće postiići zašećerenim isprikama, krokodilskim suzama, a "zapravo mirnodopskim ponavljanjem staroga".

On se posebno osvrnuo na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojeg smatra dijelom problema, a ne rješenja,

"Nemam ništa protiv toga da se razgovara i sa Kimom Jong-Ilom, ali moramo znati s kim razgovaramo. Koliko vidim, svi recentni kontakti s Dodikom jačaju njegovu poziciju, Dodik je 'realan', 'poslovab', 'voli slobodno tržište', 'ima potporu birača', 'gradi ceste prema Zagrebu', 'navija za Hrvatsku', itd. Za to ima mnogo razloga. Dodik je razradio svoj plan, kupio mnogo ljudi, uvjerio mnoštvo naivaca. No, ima još jedan razlog. Federacija je pluralna, puna raznih opcija, politika, kantona, vlada i stranaka, sukoba i rahatluka, vjere i razočaranja. Sve je to u vrtlogu, bez kraja i konca, a Dodik stoji 'postojano', baš kao znak stabilnosti. Štoviše, takvim se predstavlja, legitimira. Bolje bi bilo skinuti tu masku, pokazati da je riječ o šefu jednog klana što operira po načelina one poznate sicilijanske organizacije. Posljedica dobrih odnosa sa Dodikom jest Dodik", kazao je Banac.

Hrvatski povijesničar i profesor na Univerzitetu u Yaleu komentirao je i akciju koju je nazvao "spašavanjem vojnika Josipovića".

"Vesna Pusić već neko vrijeme eksperimentira sa vanjskom politikom, što je postalo, kažu, njen uži interes. Sad joj se dogodilo da su njene nespretne i lakomislene izjave o trećem entitetu (može biti treći ako ih ima pet) obradovale stare manipulatore, pa sad Davor Butković ide u vatru za Josipovića, štiteći ga od optužbe da je on za treći entitet, što je on u jednom trenutku rekao, da bi za isto optužio Vesnu Pusić. Mislim da je jasno kakve su posljedice ovakvih retoričkih egzibicija, koje štete stabilizaciji BiH kao najvažnijoj regionalnoj temi u ovom trenutku", kazao je Banac za Oslobođenje.