BiH
0

Dodik: Uskoro reguliranje svih potraživanja brodske rafinerije

FENA
U narednih nekoliko sedmica trebalo bi da Vlada Republike Srpske okonča dogovor sa svim povjeriocima Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, a da kraja mjeseca u skladu s ugovorom kupac "Njeftgaskor" otvorit će akreditiv čime će otpočeti procedura uplate novca od prodaje brodske rafinerije nafte, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog "Petrola".

Već u julu, ili najkasnije u augustu ruski kupac bi trebao ući u brodsku rafineriju, dok bi u oktobru ili novembru prva postrojenja trebalo početi s radom.

Dodik je priznao da će komercijalni dugovi Rafinerije biti veći od 72 miliona eura, koliko je bilo predviđeno, te da će ta dodatna potraživanja ići na teret kvote od prodaje državnog kapitala u tri preduzeća naftne industrije RS-a, tako da će se od prodaje dobiti nešto manje od 110 miliona eura.

Podsjetio je i da je po tužbi "Vitola" protiv Rafinerije traženo prvo da se uplati 115 miliona, 60, pa 40 miliona, a da se na kraju postigao dogovor o reguliranju duga Rafinerije nafte u Brodu prema „Vitolu" od 27,4 miliona američkih dolara.

Dodik je jučer u Beču zaključio Sporazum s predstavnicima kompanije „Vitol“ iz Ženeve, navodeći da se pristalo na spomenuti iznos kako bi ovaj problem bio riješen i kako se ne bi ušlo u neizvjestan sudski proces.

Naveo je i da, ako se imaju u vidu sve činjenice i sve što se dešavalo proteklih godina, ovo je dobar uspjeh u reguliranju duga s "Vitolom".

Ranije je "Vitol" pokrenuo spor u kojem je potraživao od RS-a 115 miliona dolara na osnovu ugovora koji su ranije potpisivani s ovom kompanijom i rasprava po toj tužbi je već bila zakazana pred sudom u Londonu. U potpisanom Sporazumu „Vitol“ se obavezao da povuče ovu tužbu i na taj način okonča spor.