BiH
0

Dodik: Ukoliko se ugrožava RS može se računati na disoluciju

Sarajevo-x.com
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da je i na Vijeću za implementaciju mira u BiH prenio da "ukoliko se ugrožava dejtonska pozicija RS-a može se računati na disoluciju".

"To je rečeno javno, jasno i glasno svim članovima PIC-a", rekao je Dodik i dodao da ga zato ohrabruje snažna podrška Dejtonskom sporazumu izražena u komunikeu PIC-a.

Govoreći o zaključcima PIC-a, on je kazao da je u Briselu iznio i stav da više nijedna nadležnost RS-a neće biti prenijeta na nivo BiH na način kako se to dešavalo do sada.

"Za nas ne postoji viši cilj, nego što je RS i Dejtonski sporazum", rekao je Dodik i dodao da je to konstanta i na evropskom putu BiH.

Istaknuo je da svaki pokušaj nametanja Bonskih ovlaštenja prema bilo čemu što dolazi iz RS-a, a nema veze s ratnim zločinima i pravosuđem, bit će snažno odbijen.

"Neće se dozvoliti da bilo ko od pojedinaca bude predmet takvih ovlaštenja visokog predstavnika niti ćemo prihvatiti bilo kakvo nametanje zakona ili propisa od OHR-a", naveo je Dodik.

Naveo je i da "ostanak OHR-a umanjuje autoritet lokalnih vlasti, te da su se promijenile okolnosti, jer bošnjački političari više ne mogu očekivati da će neko uraditi posao u BiH umjesto njih".

Entitetski premijer je još naveo da je tokom razgovora u Briselu rečeno i da sadašnji dogovoreni nivo reforme policije u skladu s razgovorima iz Mostara predstavlja dovoljan okvir koji prihvata EU za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

On je naveo da, ukoliko ti zakoni budu usvojeni, u aprilu će biti potpisan taj sporazum, a da zakoni o reformi policije koji su u parlamentarnoj proceduri ne mogu biti promijenjeni amandmanima.

"Ko god uloži amandmane na ono što je ranije dogovoreno dovodi u pitanje usvajanje tih zakona i evropski put BiH. S naše strane svaki amandman će biti odbijen, jer smatramo da smo napravili dovoljno kompromisa", kategoričan je Dodik.

Pozvao je sve u BiH da ostanu u okviru dogovora o reformi policije čime bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što je i preduvjet za ukidanje OHR-a.

Naveo je još i da "on nije ni primijetio" da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nije bio na sastanku u Briselu s komesarima EU.

"Koliko je važan Željko Komšić vidi se u tome da nisam ni primijetio da on nije bio tamo. Vidio sam ga u hotelu i pitao šta radi tamo, ali čovjek ima pravo da putuje", naveo je Dodik i dodao da "tamo gdje se vode ozbiljni razgovori nisu Komšić, Lagumdžija i ostali".

Govoreći o proglašenju nezavisnosti Kosova, Dodik je ponovio stav RS-a o neprihvatanju te odluke, o čemu je donijeta i Rezolucija Skupštine i dodao da je problem to što se priznaje kosovska nezavisnost od zemalja u svijetu i time ruši međunarodni pravni poredak.