BiH
0

Dodik: Uhapsit ćemo haške optuženike ukoliko su u RS-u

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je iznenađen izjavama glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte da RS ne sarađuje dovoljno s Tribunalom, navodeći da takve tvrdnje nisu tačne.

Dodik je pozvao sve nadležene predstavnike institucija u RS-u da rade na ostvarivanju potpune saradnje s Haagom, te pozvao i sve optužene za ratne zločine da se predaju.

"Nećemo oklijevati da izvedemo hapšenja optuženih, ukoliko budemo u prilici mi u RS-u", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Navodeći da je Carla del Ponte učestvovala u formiranju tima koji radi na ovim pitanjima, Dodik je naveo da su mu "prije samo dva-tri dana njeni saradnici saopćili da su zadovoljni s radom tog tima, a odjednom se pojavila ova ocjena da RS-a ne sarađuje, što ne razumije".

Istaknuo je da RS čini sve što može da ispoštuje zahtjeve Haškog tribunala, te da nema rezervi po tome da je potrebno završiti to pitanje.

On je ocijenio i da se zadnjim optužbama da RS ne sarađuje s Haagom, "očigledno održava isti okvir prema RS-u", bez obzira na to što taj bh. entitet danas nema obavještajne institucije i da se one nalaze na nivou BiH.

Naveo je da bh. granicu kontrolira DGS, a da je SIPA, koja najviše treba da se bavi tim pitanjima, na nivou BiH, dok se "prema RS-u ponašaju slični kao NATO-u ili nekim drugim velikim nacionalnim snagama, koje imaju moć da nešto urade".

Dodik tvrdi da RS čini sve što može o pitanju ratnih zločina i da bi "bilo korektno da se to poštuje".