BiH
0

Dodik u Vašingtonu razgovarao s Braunom

FENA
Direktor za jugoistočnu Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Bertran Braun smatra da je nadogradnja Dejtonskog sporazuma moguća jedino dogovorom predstavnika svih naroda u BiH.

Izjavio je to tokom razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, naglašavajući da su Sjedinjene Američke Države privržene Dejtonskom mirovnom sporazumu, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Na sastanku je naglašen značaj uspješnog okončanja saradnje s Haškim tribunalom, pri čemu je premijer Dodik ponovio apsolutnu odlučnost vlasti RS-a da daju maksimalan doprinos u rješavanju ovog pitanja.

Dodik se jučer, kako je ranije najavljeno, sastao i sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a za politička pitanja Nikolasom Burnsom, a tom sastanku su prisustvovali i Haris Silajdžić, pomoćnik državnog sekretara za Evropu Danijel Frid, ambasador SAD-a u Sarajevu Daglas Meklhejni i ambasadorica BiH u Vašingtonu Bisera Turković.

Premijer RS-a jučer se sastao i s kongresmenom Krisom Smitom s kojim je razmijenio mišljenja o reformskim procesima u BiH, pitanju Srebrenice, regionalnoj stabilnosti i pitanju trgovine ljudima.

Upoznao je kongresmena Smita o jasnim stavovima RS-a u vezi s reformama te posebno naglasio spremnost vlasti u RS-u da značajno poboljšaju standard življenja u Srebrenici.

On je ponovio da svi odgovorni za ratne zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde i da za počinjene zločine ne postoji kolektivna odgovornost nijednog naroda.

Dodik se juče sastao i s predstavnicima američke kompanije „L-3 Communications Services Group“ (LSG), koja je zainteresovana za angažman na tržištu RS-a. Dogovoren je nastavak saradnje i koraci koji bi trebalo dovesti do konkretnih projekata koje bi spomenuta kompanija realizovala u RS-u.