BiH
0

Dodik u Sloveniji razgovarao s Janšom o evropskim integracijama BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Ljubljani, razgovarao je danas sa slovenskim premijerom Janezom Janšom o političkoj i ekonomskoj situaciji u regionu, posebno o evropskim integracijama i obavezama koje na tom putu ima BiH.

Slovenski premijer upoznao je Dodika sa iskustvima koje je imala Slovenija na putu pridruživanja Evropskoj uniji, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Dodik je rekao da je entitetska Vlada jasno opredijeljena za evropske integracije i dodao da ona, kako se navodi, daje značajan doprinos na putu koji RS i BiH približava Evropskoj uniji.

Premijer RS-a upoznao je slovenskog kolegu sa, dodaje se, napretkom koji je RS ostvarila u ukupnom razvoju i stvaranju povoljnog ambijenta za investiranje, kao i s ekonomsko-finansijskom stabilnošću RS-a, o čemu su se pozitivno izjasnili i predstavnici referentnih međunarodnih institucija, među kojima je i Međunarodni monetarni fond.

„Vlada RS-a pruža snažnu podršku slovenskim investitorima, koji su zainteresirani za ulaganja u taj bh. entitet“, rekao je Dodik i istaknuo da je RS potpuno otvorena za sve investitore.

Premijer RS-a prisustvovao je i polaganju kamena temeljca Srpskog kulturno-pastoralnog centra, u neposrednoj blizini hrama Sv. Ćirila i Metodija u Ljubljani, čiju gradnju finansijski podržava Vlada RS-a, zajedno s Vladom Republike Srbije, Vladom Slovenije i gradom Ljubljana.

Nakon ceremonije svečanog polaganja kamena temeljca Srpskog kulturno-pastoralnog centra, Dodik i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, zajedno sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije gospodinom Jovanom, prošetali su centralnim ulicama Ljubljane.

Tokom današnje posjete Ljubljani Dodik će se sastati s predsjednikom Socijaldemokratske partije Slovenije, Borutom Pahorom.

Također, razgovarat će i s predstavnicima Saveza srpskih društava Slovenije.