BiH
0

Dodik: U RS-u nema skrivenih secesionističkih namjera

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je tokom sastanka u Sarajevu upoznao pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Philipa Gordona da RS-u ne stanuju nikakve skrivene političke namjere, kako to neki žele da prikažu vezano za secesiju.

“Teritorijalni integritet BiH nije osporavan ni jednom odlukom RS, bez obzira na nastojanja određenih medija i centara političke moći iz Sarajeva da to prikažu na drugi način”, naveo je Dodik i dodao da RS “nije spremna da žrtvuje svoje vitalne interese te da se suprotstavlja “unitarizaciji i centralizaciji BiH”.

Ponovio je američkom diplomati i da RS želi da se poštuje izvorni Dejtonski sporazum, te njene pozicije i nadležnosti, te, kako kaže, ukazao na neke devijacije koje je učinio OHR. Entitetski predsjednik je naveo i kako je pomoćniku američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja ponovio da je nemoguće promijeniti stav RS prema kome autentični politički predstavnik hrvatskog naroda u BiH treba da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a da mjesto ministra spoljnih poslova, po sistemu rotacije, pripadne Srbima.

“Mislimo da u Vijeću mogu da budu i SDP i SDA, i svi oni koji mogu da predstavljaju konstitutivne narode u BiH, što je suština Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH”, dodao je on.

Dodik je rekao i da je iz ovog razgovora koji je vodio u Sarajevu jasno da SAD stoje iza evropskog puta BiH, te da podržavaju BiH sa dva jaka, naveo je, energična entiteta, koja nisu sporna i koja imaju svoju ulogu i mjesto i nisu osporavana ni s jedne strane.

On je još kazao i kako “RS ne shvata dobronamjernim” izjave turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana, da će pobjeda njegove partije doprinijeti Sarajevu, ističući da “možda hoće ovom gradu, ali ne BiH”.