BiH
0

Dodik u prošloj godini nije pomilovao nijednog osuđenika

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u toku 2013. godine nije pomilovao ni jednu osuđenu osobu, iako mu je dostavljeno 58 molbi.

Dodik nije donio odluku o pomilovaju ni za tri osuđenika, za koje su, sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde RS-a, dali pozitivna mišljenja o molbama za pomilovanje.

Za deset osuđenih osoba, sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak dao je pozitivno mišljenje, a prijedlog Komisije za pomilovanje Ministarstva pravde je bio negativan, dok su za 45 osuđenika, sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde dali negativna mišljenja o molbama za pomilovanje.

U 2013. godini Dodiku je dostavljeno 58 izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba sa sljedećom strukturom krivičnih djela: ugrožavanje javnog saobraćaja (10), razbojništvo (10), ubistvo (8), neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga (7), teška tjelesna povreda (3), zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja (2), teška krađa (2), ubistvo u pokušaju (1), teško ubistvo (1), teško ubistvo u pokušaju (1), prevara (1), organizovani kriminal (1), silovanje (1), izazivanje opšte opasnosti (1), spolno nasilje nad djetetom (1), nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija (1), utaja poreza i doprinosa (1), obmana pri dobijanju kredita (1), pomoć izvršiocu poslije izvršenog krivičnog djela (1), izbjegavanje davanja izdržavanja (1), nasilničko ponašanje (1), šumska krađa (1) i zelenaštvo (1).

Entitetskim ustavom te Zakonom o pomilovanju i Krivičnim zakonom regulisano je da predsjednik RS-a može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS-u i za pravne posljedice osude.

Zakonom o pomilovanju propisana su krivična djela za koja se pomilovanje ne može dati, oblici pomilovanja i postupak u vezi s pomilovanjem za krivična djela iz nadležnosti sudova RS-a.

Radi efikasnog postupanja po molbama osuđenih osoba u postupku pomilovanja, ministar pravde u Vladi RS-a imenovao je Komisiju za pomilovanja, čiji je zadatak da utvrdi prijedlog odluke o pomilovanju na osnovu izvještaja Resora za funkcionisanje kaznenih i vaspitno-popravnih ustanova Ministarstva pravde RS-a.

Ministarstvo pravde RS-a dostavlja entitetskom predsjedniku molbu zajedno s izvještajem o molbi, te obrazloženim prijedlogom Ministarstva pravde za odluku o pomilovanju.

Odredbom Zakona o pomilovanju propisano je da jednom godišnje, najkasnije do 31. marta, predsjednik RS-a obavještava Narodnu skupštinu RS-a o odlukama o pomilovanju donesenim tokom prethodne kalendarske godine.

Ovaj put odluka o pomilovanju bit će pred poslanicima na sjednici entitetskog parlamenta zakazanoj za 8. april.

U 2012. godini Dodik je pomilovao samo jednog osuđenika.