Reakcije iz RS-a
0

Dodik u Lajčakovom odlasku ne vidi ništa spektakularno

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra iznenađujućim odlazak Miroslava Lajčka s funkcije visokog predstavnika u BiH, jer će se, vjerovatno, pojaviti određni problemi u funkcioniranju OHR-a, posebno u ovom periodu u kojem se postavlja i pitanje njegove transformacije.

Za Radojičića je iznenađujući odlazak Lakčaka, s obzirom da nije pripremljena nikakva izlazna strategija za njegov "nagli" odlazak nekoliko mjeseci prije isteka mandata.

Naglasio je da će se time i ranije nego što je očekivano postaviti pitanje ostanka OHR-a.

Predsjednik entitetskog parlamenta ističe da je Lajčak funkciju visokog predstavnika obavljao veoma korektno, te pokušavao razumijevati situaciju u BiH i reagovati vrlo odmjereno.

  • Lajčakov mandat može se ocijeniti kao manadat vrlo senzbilnog dipolmate, izuzimajući početni period i krizu kad je krajem 2007. godine nametnuo odluku o promjeni pravila rada u Vijeća ministra BiH i državnog parlamenta, dodao je Radojičić.

Premijer RS-a Milorad Dodik ne vidi ništa spektakularno ni neobično u odlasku Miroslava Lajčaka s mjesta visokog predstavnika u BiH i ističe da njegov nasljednik mora da vodi računa da je neophodno da bude prihvatljiv za sve u BiH.

On je dodao i da će vjerovatno biti i onih koji će Lajčakov odlazak pokušati da iskoriste za produžetak ostajanja OHR-a u BiH i toga treba da budu svjesni oni koji o tome odlučuju.

Dodik je kazao da je Lajčakov odlazak iz BiH njegov lični izbor, a za ovo malo vremena koliko je bio angažovan u BiH, kao i na osnovu njegovih prethodnih angažmana, očigledno je da je riječ o dobrom diplomati, pred kojim je uspješna karijera.

  • Iako nismo uvijek dijelili mišljenja o određenim pitanjima vezanim za BiH, uvažavao sam način na koji je Lajčak zastupao svoje stavove. Za razliku od pojedinih diplomata u BiH, Miroslav Lajčak je uvijek imao na umu da on nije političar s izbornim legitimitetom u ovoj zemlji, i u tom smislu sam cijenio njegov angažman, rekao je Dodik danas za medije u RS-u.