BiH
0

Dodik: U Italiji razgovaram samo o međunarodnim pitanjima BiH

FENA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je da ne pristaje da se na predstojećem sastanku u Italiji razgovara o unutrašnjim pitanjima u BiH, već samo o njenoj međunarodnoj poziciji.

“Na razgovore o toj temi sam pristao da dođem”, rekao je Dodik i naveo da se o unutrašnjim pitanjima može govoriti u BiH, u bilo koje vrijeme, ali da nije spreman da se o tome razgovora po raznim svjetskim destinacijama.

On kaže da prema dnevnom redu sastanka u Italiji uopće i nije predviđeno da se razgovara o sadašnjim aktuelnim pitanjima u BiH.

Dodik je za BiH rekao da “nije beznadežan slučaj, još uvijek”, te da ona treba da se vrati “izvornom Dejtonu, kako je napisan i da se poštuju strane potpisnice”.

BiH nije sporna, dodaje, s aspekta teritorijalnog integriteta i međunarodnog kapaciteta, jer je “suština Dejtona da je ona sačuvana samo na osnovu ta dva aspekta”.

“Mi pristajemo da BiH bude naš servis za međunarodne političke odnose, ali unutrašnja pitanja su sva data entitetima. Ovo što sada BiH ima je ‘oteto’ i sve je bespravno preneseno i tu je problem. Ako BiH hoće budućnost, onda se mora vratiti pitanjima izvornog Dejtona, a ako neće onda će dovesti do disolucije”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Fondacija Konrad Adenauer organizirat će od 26. do 29. novembra u Cadenabbiji, Italija, kolokvij pod nazivom "Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU?".

Na ovaj skup pozvani su lideri šest vodećih bh. stranaka (Zlatko Lagumdžija - SDP, Sulejman Tihić - SDA, Milorad Dodik - SNSD, Mladen Bosić - SDS, Božo Ljubić - HDZ 1990 i Dragan Čović - HDZBiH).