BiH
160

Dodik: Turska je značajan remetilački faktor u BiH

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da Bošnjaci žive slobodno na ovim prostorima, a da prijetnju turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana treba shvatiti više kao miješanje Turske i ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije i agresivnije prema drugima u BiH.

"Naravno da Bošnjaci mogu da gledaju Tursku kako hoće. Što se nas tiče, mislimo da je Turska značajan remetilački faktor u BiH upravo zato što se selektivno ponaša i što koristi svoj ogroman ekonomski i politički potencijal da bi bila isključivo na jednoj strani, a Erdoganova izjava to najbolje pokazuje", rekao je Dodik danas novinarima u Novom Gradu.

Erdogan je rekao da bi svako ko bi na bilo koji način "dirnuo" Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka i poručio da se zbog toga ne treba čuditi "kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je znak i podrška suverenitetu BiH".

Dodik je tim povodom ocijenio da je osnovna poruka da "Turska hoće BiH".

"Svi oni koji u Republici Srpskoj promovišu probosansku ili bosansku politiku moraju da jasno znaju na koju se stranu svrstavaju i šta daju BiH i zbog ove Erdoganove izjave takve politike imaju vrlo malo šanse da prežive", naglasio je Dodik.

On je naveo da svi koji se u RS-u bave javnim poslom treba da dobro razmisle šta je Erdogan poručio. "Erdogan je poručio da ne samo niko ne smije da dira Bošnjake, nego da on bira i da on odlučuje šta je diranje Bošnjaka, on odlučuje o tome na koji način će se angažovati", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, poruka je poslata Republici Srpskoj i tako je treba razumjeti.

"Zato se osnovna polarizacija političkog života u Srpskoj svodi na one koji promovišu BiH i tu probosansku liniju, okupljeni oko Mladena Bosića, Mladena Ivanića i Dragana Čavića u nekom naivnom vjerovanju da će oni u nekom vremenu na bolji način graditi i odbraniti Srpsku. Imali su tu priliku i naravno nisu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Erdoganova izjava nije odbrana Bošnjaka već prijetnja.

"To je prijetnja nama, da ne samo da ne smijemo da diramo Bošnjake, jer ih niko na dira, nego da ne smijemo da se suprostavimo političkom ekspanzionizmu Bošnjaka u vezi sa njihovim aspiracijama za BiH. Ja to shvatam kao prijetnju, ali ne shvatam da bi zbog toga neko morao da se bavi ili bori na politički način. Republika Srpska je trajna u BiH i izjave o diranju i nediranju uticat će samo na verbalnom nivou", naglasio je Dodik.