BiH
0

Dodik: Treba procesuirati zločine u akciji "Bljesak"

FENA
Premijer Vlade RS-a Milorad Dodik rekao je danas u Gradišci da treba obilježavati dan stradanja Srba u akciji Hrvatske vojske "Bljesak" kako bi se ukazalo na potrebu da se, naveo je, procesuiraju zločini počinjeni tom prilikom.

Dodik, koji je na poziv Srba izbjeglih iz zapadne Slovenije, u četvrtak u Gradišci prisustvovao polaganju vjenaca na spomen-ploču poginulim Srbima iz zapadne Slovenije od 1991. do 1995. godine, je kazao da je došao kako bi i u svoje lično ime, ukazao na potrebu da se procesuiraju zločini, za koje još niko nije odgovarao.

On je kazao da je taj zločin "ostao izvan rada zakonodavnih organa i u Hrvatskoj i u BiH i to je nepravda koja više boli zbog činjenice da se počinioci zločina ne privode pravdi“, javili su mediji u RS-u.

Dodik je još jednom ponovio stav kako je "na sceni selektivan pristup u smislu da se najčešće i gotovo uvijek traga za svim Srbima koji su počinili zločine".

"To treba činiti, ali boli činjenica da se to radi selektivno i da izostaju mnogi koji su počinili zločine prema Srbima. Oni se ne procesuiraju. Tako je u slučaju "Okučanske kolone" gdje je stradalo nekoliko stotina osoba, među kojima su bili žene i djeca", dodao je entitetski premijer.

U crkvi u Gradišci u četvrtak je služen i parastos poginulim Srbima iz zapadne Slavonije u akciji Hrvatske vojske i policije "Bljesak" 1. maja 1995. godine.

Udruženja izbjeglih Srba iz zapadne Slavonije navode da su na današnji dan prije 13 godina hrvatske oružane snage u akciji "Bljesak" ubile su 285 Srba, od među kojim 57 žena i devetoro djece, dok je 30.000 Srba protjerano iz zapadne Slavonije.

Prema podacima organizacije za ljudska prava "Human Rights Watch", nakon "Bljeska" uhapšeno je 1.500 Srba, od kojih su mnogi tada bili odvedeni u logore u Varaždinu, Slavonskoj Požegi, Novoj Gradišci i Bjelovaru.