Propali razgovori u Italiji
0

VIDEO / Dodik traži da se u Ustav ugradi mehanizam za mirni razlaz

Sarajevo-x.com
Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Razgovori šestorice bh. lidera u luksuzu vile na italijanskom jezeru Como propali su, javila je televizija TV1 čija ekipa se nalazi u ovom italijanskom gradiću.

Kako javlja TV1 lider SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik napustio je sastanak koji je organizirala Fondacija Konrad Adenauer i već je na putu za Banja Luku.

TV1 navodi i to da su Milorad Dodik i Dragan Čović tokom sastanka i razgovora o ustavnim promjenama iznijeli najradikalnije stavove po pitanju statusa Republike Rspske i trećeg entiteta.

Decentralizovano uređenje

"Mislim da je veoma jasno danas rečeno da decentralizovano i snažno decentralizovano uređenje BiH nije nespojivo sa praksom EU i da Evropa neće nikada ništa nametati niti će tražiti nekakve modele, jer je to stvar lokalnih političkih struktura", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku prihvatljiv snažan decentralizovani model uređenja BiH, zasnovan na Dejtonu. "U tom pogledu, treba jačati ulogu entiteta, federalnih jedinica i nastojati da oni budu subjekti svih procesa te da budu uključeni i u procese evropskih integracija, čak do toga da predstavništvo BiH u Briselu ima paritetan broj predstavnika koje šalju niži nivoi vlasti, a ne da to bude neka selekcija na nivou Sarajeva", objasnio je Dodik.

Lider SNSD je rekao da je na kolokvijumu "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?" u italijanskom gradu Kadenabija razgovaralo o načinima na koji BiH može dalje da se kreće prema EU, bez obzira na sve izazove koje sama EU ima u okviru svog funkcionisanja - ekonomskog, socijalnog, pa i političkog sistema.
"Čuli smo i neke evropske političare i poslanike koji kažu da su već umorni od BiH i da se smanjuje interes za nju i da u tom pogledu sve što treba učiniti jeste da se nekako vrati određena dinamika koja je vezana za famoznu priču 'Sejdić- Finci', sistemu pomoći i naravno popisu", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, skup u Italiji je bila prilika i da se vide dijametralno suprotne pozicije različitih političkih predstavnika o mogućem uređenju BiH. "Ono što smo mi rekli jeste da želimo da završimo implementaciju odluke 'Sejdić- Finci' i da je to sve što se može uraditi na planu ustavnih promjena te da nije moguće ići ka masovnim ustavnim promjenama koje bi značile zahvatanje u bilo koji drugi segment", naglasio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a ocijenio je da bi, kada je riječ o ustavu BiH, nekada u daljoj budućnosti u novi ustavni dokument eventualno trebalo ugraditi neki mehanizam za mirni razlaz, ustavno predviđen koji bi podrazumijevao način na koji bi se mogla pokrenuti procedura izjašnjavanja ljudi, odnosno naroda o tome šta žele ili ne žele.

Entitetima reprezentativne sportske selekcije

On je naveo da je na skupu u Italiji usaglašen stav da konačno treba dozvoliti da entiteti imaju svoje reprezentativne selekcije na međunarodnim sportskim takmičenjima i da je to nešto što je u Evropi već vidljivo, poput slučaja Velike Britanije.

"BiH je za nas složena državna zajednica koja treba da bude servis za zahtjeve i interese koji imaju niži nivoi vlasti, prije svega entiteti, jer su oni subjekti i faktori te vlasti", konstatovao je Dodik, koji je i predsjednik RS.
U svom obraćanju na skupu u Italiji lider SNSD-a je govorio o potrebi ukidanja Suda i Tužilaštva BiH i usopstavljanja novih pravosudnih tijela na nivou BiH koji bi isključivo mogli da odlučuju po zakonima koje donosi BiH iz njene nadležnosti, a ne kao što je do sada bila praksa. On je ocijenio da treba ukinuti i ovlašćenja SIPA-e i svesti ih na njene kompetencije, odnosno isključivo na borbu protiv terorizma i internacionalnog kriminala.

Dodik je rekao da je na skupu u Italiji predmet opservacije bio i visoki predstavnik. "Vidljivo je da mi i Hrvati želimo da on prestane da radi, a sa druge strane vidimo Bošnjake koji to fanatično žele da zadrže, vjerovatno iz lažnog uvjerenja da će ti visoki predstavnici donositi rješenja koja njima odgovoraju", istakao je Dodik.

On je napomenuo da su se spekulacije da se u Italiju ide kako bi se razgovaralo o formiranju vlasti pokazale apsolutrno neutemeljene, jer je na dnevnom redu bilo samo ono što je utvrđeno ranije. Dodik je dodao da mnogi učesnici, koji su bili najavljeni, nisu čak ni došli, poput Miroslava Lajčaka i Jelka Kacina, za kojeg je ocijenio da je i dobro što nije došao, podsjećajući da je "on bio vođa separacije Slovenije od bivše Jugoslavije".
TV1