Specijalno tužilaštvo RS-a
62

Dodik traži da se ispita privatizacija "Boske"

FENA
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodika zatražio je danas od glavnog specijalnog tužioca Miodraga Bajića da Specijalno tužilaštvo RS-a ispita privatizaciju banjalučke Robne kuće "Boska“ i utvrdi da li je bilo neregularnosti u postupku privatizacije, odnosno da li je privatizacija urađena u skladu sa zakonom.

Dodik u pismu Bajiću navodi da to traži imajući u vidu brojne spekulacije u javnosti u vezi s privatizacijom te robne kuće.

Također, on skreće pažnju na potrebu, kako stoji u pismu, dodatnog angažovanja Specijalnog tužilaštva RS-a u vezi s određenim pitanjima, a imajući u vidu da je to tužilaštvo osnovano s namjerom da se intenzivira borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i sumnjivih privatizacija u RS-u.

"U tom cilju, osnovana je i Komisija za reviziju privatizacije u preduzećima i bankama u RS-u koja je, u velikom broju slučajeva, zaključila da postoji osnovana sumnja u zakonitost provedenih privatizacija i o tome obavijestila nadležne organe. Međutim, činjenica je da ti navodi Komisije za reviziju privatizacije nisu dobili adekvatan sudski epilog, što je dovelo do toga da je povjerenje javnosti RS-a i malih akcionara u rad institucija zaduženih za daljnji postupak i procesuiranje nalaza Komisije, a naročito Specijalnog tužilaštva RS-a, značajno poljuljan", naveo je entitetski predsjednik.

Zbog svega navedenog očekuje od Bajića i Specijalnog tužilaštva da pronađu adekvatan pravni osnov za reviziju svih postupaka privatizacije, za koje je Komisija za reviziju privatizacije utvrdila da postoji sumnja u njihovu zakonitost, te da sagledaju i procesuiraju slučajeve na koje upozoravaju mali akcionari.

"Svjestan sam da zadaci koji su stavljeni pred Specijalno tužilaštvo nisu jednostavni, ali javnost RS-a, s pravom, očekuje da Specijalno tužilaštvo opravda razloge svog osnivanja, o čemu sam Vas detaljnije obavijestio u svom pismu od 21. decembra 2012.", naveo je Dodik u pismu Bajiću.

Osim njemu, Dodik je danas uputio i pismo Mahmutu Švraki, glavnom republičkom tužiocu RS-a, u kojem navodi da je iznenađen njegovim nedavnim izjavama o tome da je za procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije potrebna politička volja i podrška na svim nivoima.

"Ukoliko smatrate da je dosadašnja javna podrška zvaničnika RS-a, uključujući i predsjednika, nedovoljna, želio bih da me informišete o tome kakva, po Vašem mišljenju, politička podrška treba da bude i na koji način treba da se manifestuje", naveo je entitetski predsjednik.

Također, od Švrake i drugih predstavnika pravosudnih institucija, očekuje da predlože, ukoliko je potrebno, izmjene određenih zakonskih rješenja i druge mjere, za koje smatraju da bi mogle da poboljšaju efikasnost institucija pravosuđa.

Mišljenja je da je to pravi način da, svako u skladu sa svojim ovlašćenjima, zajednički rade na poboljšanju efikasnosti pravosudnih institucija, vraćanju povjerenja javnosti u njihov rad, a ne da se paušalnim izjavama dozvole različite spekulacije u javnosti.

Kao predsjednik RS-a još jednom je iskazao punu političku podršku radu Tužilaštva RS-a, kao i glavnom republičkom tužiocu te dodao da je više puta apelirao na veću efikasnost u njihovom radu.

"Smatram da je RS obezbijedila sve pravne i institucionalne pretpostavke za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije", stoji u Dodikovom pismu.