BiH
114

Dodik traži da se Hill proglasi za nepoželjnu osobu u BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću, Bakiru Izetbegoviću i Željki Komšiću te ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji, u kojem traži „da shodno zakonom i međunarodnim ugovorima definisanim procedurama, pokrenu postupak proglašenja otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Nicholasa Hilla za personu non grata u BiH, čime bi obezbijedili njegov što brži odlazak iz BiH".

"Time će te zaštititi instituciju predsjednika RS, ali i ukupni dignitet svih institucija u BiH predviđenih Dejtonskim sporazumom i Ustavom", tvrdi Dodik u pismu.

U suprotnom, navodi, bit će jasno potvrđeno da BiH predstavlja „de facto protektorat stranih sila, i da nema mogućnost da obezbijedi zaštitu svojih građana i institucija od neprimjerenog miješanja i napada stranih diplomata u BiH“.

Navodi da se obraća pismom članovima Predsjedništva i šefu bh. diplomatije s obzirom da su po odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonski sporazum) i Ustava BiH zaduženi za vođenje vanjske politike, u što su uključeni i bilateralni odnosi sa drugim državama i njihovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH.

"Obraćam Vam se ovim putem sa zahtjevom da zaštitite instituciju predsjednika RS od neprimjerenih napada i ocjena koji su se intenzivirali u posljednjem periodu. Vjerujem da ste upoznati sa izjavama koje je Hill dao prilikom predavanja na Univerzitetu u Tuzli, kao i sa činjenicom da su te izjave prenesene u svim vodećim medijima u BiH, ali i regionu", navodi Dodik.

U pomenutim izjavama, ali i više puta ranije, Hill je, ocjenjuje entitetski predsjednik, „izašao ne samo iz okvira diplomatskog govora i odnosa prema unutrašnjo-političkim temama zemlje domaćina, nego je izašao iz okvira pristojnog govora uopće“.

"Eksplicitne ocjene o karakteru nosilaca najviših funkcija vlasti u RS-u, krajnje negativni komentari, nedvosmisleno usmjeravanje oštrice takvih komentara prema funkciji predsjednika RS koju obavljam prešli su granice u kojima su se mogle tolerisati. Pogotovo imajući u vidu da je savršeno jasno da se te poruke šalju uoči predizborne kampanje sa očitim ciljem nanošenja štete političkim subjektima na vlasti u RS, a u korist opozicije", tvrdi Dodik u pismu.

Uvažavajući pravo Hilla na sopstveni stav i mišljenje, a pogotovo uvažavajući snagu i ugled SAD koje on, kako navodi, nažalost, predstavlja u BiH, Dodik smatra da je krajnje vrijeme da pomenuti ovlašteni organi preduzmu mjere koje im stoje na raspolaganju i „stave tačku na takvu vrstu javnog diskursa koje su pojedine diplomate, a pogotovo Hill, zauzele“.

"Shodno vašem daljem postupanju u ovom slučaju javnost će steći priliku da se uvjeri u karakter BiH i njenih institucija, a institucije RS opredijelit će svoje dalje korake", navodi se u pismu entitetskog predsjednika članovima Predsjedništva BiH i ministru vanjskih poslova BiH.