Adem Huskić
0

"Dodik svjesno i namjerno iznosi neistine o prošlosti"

FENA
Adem Huskić
Adem Huskić
Kadidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik sinoć je u Srebrenici izjavio da u tom gradu nisu stradali civili i da se nije desio genocid, čime je još jednom negirao historijske činjenice pokušavajući mijenjati prošlost, navodi se u saopćenju poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adema Huskića.

On podsjeća da je presudom Međunarodnog suda pravde utvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid. Pored toga, ICTY je u nekoliko navrata pripadnicima vojske RS-a izrekao presude za genocid.

"Trenutno se za genocid sudi Dodikovom političkom mentoru, Radovanu Karadžiću, a za Ratkom Mladićem se još traga za isti zločin. Dakle, Dodik svjesno i namjerno iznosi neistine o prošlosti, pokušavajući na taj način izjednačiti dželata i žrtvu, krivdu i pravdu i tako opet jedan narod hraniti lažima, negirati genocid, što ustvari nije ništa drugo do nastavak tog istog genocida", smatra Huskić.

Navodi da se genocid dogodio širom Bosne i Hercegovine, "ali ga nismo uspjeli dokazati, osim u regiji Srebrenice. To ne znači da neće biti dokazan na mnogo širem prostoru".

Uvjeren sam, ističe Huskić, da će Bosna i Hercegovina osnažiti, da će jednog dana biti više pravde u ovom našem nepravednom svijetu, i da će žrtve genocida prestati biti pod administrativnom kontrolom onih koji su nad njima izvršili najteži zločin.

"Zbog istine, pravde, pomirenja, suživota, zbog generacija koje dolaze, koje jesu žrtve genocida, obaveza svih Bošnjaka, a naročito njihovih političkih predstavnika je u svako vrijeme i na svakom mjestu podsjećati domaću i međunarodnu javnost, da nam se desio genocid i da smo svi mi žrtve tog genocida", navodi se u Huskićevom saopćenju za javnost.