Nakon sastanka s Lajčakom
0

Dodik: Što prije stabilizovati Vijeće ministara BiH

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je neophodno što prije stabilizovati Vijeće ministara BiH brzom i efikasnom procedurom izbora, odnosno potvrđivanja novog saziva.

"Pristup Republike Srpske je poznat - relevantni i legitimni bošnjački predstavnici mogu da mijenjaju svoje strukture u Vijeću ministara i mi nemamo namjeru da se bavimo time", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Dodik je rekao da za Republiku Srpsku neće biti problem ko god verifikuje svoju većinu u okviru bošnjačke političke strukture.

"Potrebno je ubrzati proceduru i brzo stabilizovati Vijeće ministara BiH jer smo veoma teško došli do njegovog formiranja. Ukoliko dođe do zastoja u implementaciji potvrde nove strukture to će biti loša poruka", rekao je Dodik.

On je naglasio da je neophodno što prije riješiti pitanje "Sejdić i Finci", koje ostaje jedini uslov za aplikaciju BiH za dobijanje statusa kandidata EU.

Dodik je naglasio da odluka Suda iz Strasbourga ne traži da se mjenja način izbora članova Predsjedništva BiH, te da je RS spremna da ispuni ono što se traži, a to je da se diskriminacija eliminiše.

Ističući da je problem u ovom slučaju nastao u FBiH, Dodik je rekao da Republika Srpska neće mijenjati svoje stavove i da nema ništa protiv da Federacija autentično odluči na koji način će birati članove Predsjedništva - direktnim izborima ili posredno.

Predsjednik Republike Srpske prenio je Lajčaku da RS nastavlja sa institucionalnom i političkom stabilnošću, ali da je suočena sa izazovima, prije svega, na ekonomskom planu u sferi realne ekonomije.

"Nezaposlenost je najveći ekonomski i socijalni problem, koji nije samo specifičan za RS, već za čitav region, te neke zemlje EU", rekao je Dodik.

Dodik je prenio Lajčaku sa kojim investicijama Republika Srpska smatra da može da parira izazovima globalne krize.

On je naglasio da je za stabilizaciiju ukupnih ekonomskih prilika veoma važno da BiH što prije dobije kandidatski status.