BiH
11

Dodik: Srpski kadrovi u institucijama BiH pokušavaju napraviti problem od RS

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je neophodno razgovarati o ponašanju Srba u institucijama BiH, koje je, kako tvrdi, na neki način dovelo do jučerašnje akcije Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Policijskoj stanici u Bosanskom Novom.

Dodik je naglasio da je riječ o Policijskoj stanici koja je sastavni dio Republike Srpske, što znači da ugrožavanje policije predstavlja i ugrožavanje ovog bh. entiteta.

Komentarišući tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je reakcija RS o prekidu saradnje sa zajedničkim institucijama proizvedena zbog istraga koje je pokrenulo Tužilaštvo BiH protiv banaka i preduzeća RS, Dodik je istakao da u manjem bh. entitetu niko nije zabranio istragu ni protiv koga.

"Ne prihvatam Sud i Tužilaštvo BiH ni u čemu osim da se bavi sa mnom. Ako hoće da se bave pitanjem zloupotreba u bankama, neka izvole, niko ih nije spriječio da uđu u Pavlović banku, Bobar banku ili bilo koju drugu banku i preduzeće", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

On je dodao da Mektić radi svoj posao i ima pravo da govori i radi šta god misli da treba, ali da se mora poći od onoga što bi Mektić i svako drugi trebalo da poštuje, a to je ustavni položaj RS.

"Podsjećam ih da je prema Ustavu BiH bezbjednost u nadležnosti entiteta, a ne BiH. Bilo bi pametnije da smo čuli poziv da sjedemo i dogovorimo se, to se od kadrova iz RS u najmanju ruku očekuje, a ne da budu oštriji u osudi RS nego neki drugi", naglasio je Dodik.

Dodik je pozvao Mektića da se u saradnji sa nadležnim ministrima iz RS naprave nove procedure, u kojima će se poštovati "dignitet, dostojanstvo i nadležnosti RS".

"Ovdje se pokušava napraviti problem u RS, srpski kadrovi u institucijama BiH pokušavaju da naprave problem od RS i rade onako kako im kažu Washington i Brisel, a mi smo odlučili da branimo Ustav", rekao je Dodik.

On je dodao da niko ne može da pokuca na vrata Policijske stanice i kaže policiji RS "sklonite se iz stanice" ili da dođe u Vladu i kaže "upada SIPA".

"Neće upasti, nemojte provjeravati našu odlučnost. Ako hoćete da sarađujemo, dođite da se dogovorimo. Ako imate nešto u kabinetu predsjednika RS što ukazuje na kriminal, neka dođe Policija RS, vrata su otvorena", poručio je Dodik.

Pripadnici SIPA-e, prema nalogu Tužilaštva BiH, na području Bosanskog Novog sproveli su jučer opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je uhapšeno pet osoba i izvršen pretres u zgradi opštine, u Policijskoj stanici Bosanski Novi i komunalnom preduzeću "Komus".

Narodna skupština RS podržala je jučer zaključke Vlade RS, među kojima je da se zbog navodnog protivustavnog djelovanja Agencije za istrage i zaštitu BiH prekida saradnja sa ovom agencijom, Sudom i Tužilaštvom BiH.