Na skupu u Banjaluci
0

Dodik: "Srbi su najveći stradalnici!"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da odnose u BiH svih proteklih godina karakterizira „velika upotreba sile svih“ međunarodnih predstavnika, koje je optužio da su odgovorni za odstupanje od Dejtonskog sporazuma, oduzimanje nadledžnosti od RS-a i miješanje u oblasti vojske, poreza i pravosuđa.

„Ta sila je do te mjere koncentrirana da nema primjera u bližnoj političkoj historiji nakon oslobođanja od kolonijalizma da je negdje na jednom mjestu bilo toliko arogancije međunarodnog faktora u nakaradnoj primjeni onoga što se zove Dejtonski sporazuma“, tvrdi on.

Navodeći da je od institucije visokog predstavnika, koja je trebala biti tumač, napravljen organ koji je proizvodio pravo, nametao zakone i mijenjao politički sistem i sam Dejtonski sporazum, Dodik je u svom govoru na današnjem skupu o temi „Republika Srpska - stanje i perspektive“ optužio visoke predstavnike u BiH, posebno Paddyja Ashdowna da je, ne primjenjući izvorni Dejtonski sporazum, „već duh Dejtona, oslobodio brojne duhove u BiH“.

Stoga, kaže, ne treba da čudi i nedavna izjava hrvatskih predstavnika vlasti da žele treći entitet.

Dodik je naveo i da su se stranci „obračunavali“ s onima koji su imali drugačiji stav, te da je RS „puna“ osoba smijenjenih s funkcija, kao i da je kao način uklanjanja korištena kriminalizacija političara, navodeći primjere Mirka Šarovića, Dragan Čovića, Ante Jelavića, Mladena Ivanića...

Ustvrdio je i da su zvaničnici RS-a „stalno pod pritiskom“, da se od njih traži da „bazični osnov RS-a žrtvuju radi viših ciljeva“, kao i da se stvaraju stereotipi, a da je srpski narod „najveći stradalnik i raspada bivše Jugoslavije“.

„Danas smo izloženi završnoj fazi udara koji je manifestovan kroz traženje ustavnih promjena, za koje stranci kažu da su minimalne, a mi vidimo da su obilne i suštinske, ulaze u pitanje nadležnosti, načina rada i izbora institucija“, rekao je premijer RS-a.

Dodik je kritikovao i neke institucije BiH, kao naprimjer Oružane snage BiH, za koje je rekao da su stvoreni „monstrum koji se samo hrani i sve će više tražiti novca“.

Za zajedničku bh. vojsku, koja, kaže, i ima neku logiku postojanja, još je rekao da je „nepomirljivo podijeljenja, ima tri segmenta i pod upravom je NATO-saveza, a ne institucija BiH“ i da NATO odlučuje o svim njenim pitanjima.

Govorio je i o fiskalnom sistemu u BiH, kod koga se, kaže, opet odstupilo od onoga što je bilo definirano u Dejtonskom sporazumu, navodeći da se nakon vojske i poreza došlo do pravosuđa, a da je visoki predstavnik nametnuo zakone iz te oblasti, odnosno po pitanju Suda i Tužilaštva BiH.

Naveo je da razumije da je taj sud formiran zbog procesuiranja ratnih zločina, ali ne i da samo „proganja političare“ iako oni koji su krivi treba da odgovaraju, te ponovio protivljenje mogućem nametanju odluke da ostanu strane sudije u BiH.

Dodik je komentirao i druga pitanja BiH, uz poruku na kraju da su visoki predstavnici krivi za odstupanje od Dejtonskog sporazuma kako bi Sarajevo imalo centralnu vlast u BiH i nad prostorom RS-a.

Zato je, kaže, danas ključno pitanje ostanka Dejtonskog sporazuma i RS-a kao jedne od strana potpisnica tog dokumenta koja mora dati saglasnost za sva pitanja, ustavne promjene i drugo.

Za BiH je rekao da je sporazumna zemlja, a koja ima „ogroman nesporazum, podijeljena je i ušla je u novu fazu destabilizacije nakon promoviranja 'duha' Dejtona od strane visokih predstavnika“.

Oni su za to odgovorni, rekao je Dodik i ponovio da BiH ne doživljava s ljubavlju, već o njoj treba razgovarati na realnim osnovama.

„Ali nisam ni avanturista da ne znam da postoji Dejtonski sporazum, ali to nije ljubav, već činjenica da se taj dokument treba da provodi“, dodao je entitetski premijer.

Za RS je rekao da radi na bazi Dejtona i jedina je 'legitimna struktura' u BiH.