BiH
25

Dodik: Smjena Mirka Šarovića je završena priča

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je smjena Mirka Šarovića završena priča, a da će na funkcije umjesto SDS-a u Vijeću ministara BiH doći kadrovi SNSD-a i njegovih koalicionih partnera na nivou RS-a.

Dodik je u izjavi novinarima u Bosanskom Novom ponovio tvrdnje da se SDS, s kojim je SNSD imao potpisanu Platformu o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, nije pokazao kao stranka koja ima državotvorni kapacitet, već "samo gleda interese određenih grupa i pojedinaca".

Naveo je i da njegova stranka ima podršku za smjene SDS-ovih kadrova, što će se, kaže, pokazati kada za to dođe vrijeme. "Naš odnos sa federalnim političkim partnerima u Vijeću ministara vezan je za određene projekte, imamo čistu poziciju i nikada nismo htjeli da urušimo RS", rekao je Dodik.

Iznio je niz kritika na bivše predsjednike RS-a zbog, kako tvrdi, pomilovanja osoba iz kriminalnog miljea.

"Ne želim da sarađujem s pojedincima koji su u svom mandatu oslobodili ubice. To pitanje je došlo na dnevni red i pokazalo se da su Mirko Šarović i Dragan Čavić oslobodili 36 ljudi koji su počinili ubistva. Prije nekoliko godina niste smjeli da zanoćite u Istočnom Sarajevu. Tamo su ubijena tri načelnika policije i direktor Osiguravajućeg zavoda “Jahorina” Risto Jugović. Policija je bila u sprezi sa kriminalom i dokazi su sakriveni, ali sve upućuje na političku podršku tadašnje vladajuće partije SDS-a", ustvrdio je Dodik.

Također, tvrdi i da RS „nije odgovorna“ za neprovođenje odluke "Sejdić-Finci", zbog čega je Vijeće Evrope najavilo mogućnost suspenzije BiH.

Govoreći o bivšem ministru zdravlja RS-a Ranku Škrbiću, koji čeka ambasadorsku poziciju u Srbiji, Dodik je naveo da Škrbić ostaje član Izvršnog odbora SNSD-a, a da je s ministarske funkcije otišao jer se zamorio i da "njihove spoznaje" ne govore o nekim kriminalnim radnjama u zdravstvu, koje su, naveo, održavali neki mediji.