BiH
0

Dodik: Slijede ostavke Živkovića i Ivanića ukoliko se ne prihvate zahtjevi RS-a

FENA
Predsjednik Vlade RS i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je OHR-u dostavljen pismeni prijedlog dopune Odluke o donošenju zakona o izmjenama Zakona o Vijeću ministara BiH, jer je Vlada svjesna da Miroslav Lajčak neće povući svoju odluku te predlaže da se ona dopuni samo s jednom rečenicom - da većine u institucijama BiH ne mogu da budu iz reda jednog naroda i jednog entiteta.

Dodao je i da je od pravnih eksperata RS-a predloženo da Lajčak izmijeni i rečenicu da zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara može, "pored živog predsjedavajućeg, sazvati sjednicu, jer to nema nigdje u svijetu".

Dodik je pozvao OHR da prihvati prijedloge iz RS-a, jer su u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom te ojačavaju povjerenje u našoj zemlji.

Ukoliko se ne prihvate prijedlozi RS-a, Dodik je kazao da će predstavnici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH djelovati kao opozicija, a predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković i dopredsjedavajući Doma naroda BiH Mladen Ivanić povući se sa svojih funkcija.

"To znači da neće biti kapaciteta za funkcioniranje tih tijela", kazao je Dodik i dodao da je ovo upozorenje, a ne prijetnja.

Kritizirao je i to što su predstavnici Stranke za BiH i ostale partije iz Federacije BiH predložile na usvajanje u državni parlament isti tekst poslovnika koji je zatražio visoki predstavnik kao svoj prijedlog.