BiH
17

Dodik: SIPA-in akt je "velikodržavni" akt BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u RS-u stabilna sigurnosna situacija koja podrazumijeva normalno obavljanje poslova državnih organa i institucija.

Dodik je, nakon sastanka u Bosanskom Novom sa načelnikom opštine Snježanom Rajilić i lokalnim zvaničnicima, kojem je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova manjeg bh. entiteta Dragan Lukač, naveo da u tom gradu nije narušena bezbjednosna situacija.

Dodik je akciju Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH i Tužilaštva BiH od 10. decembra okarakterisao kao događaj koji izlazi iz dosadašnje uobičajene prakse, koja je podrazumijevala koordinaciju, a što je suština odnosa u BiH.

"Ovaj akt je velikodržavni akt BiH, koja želi da nametne princip subordinacije i situaciju da svaki niži organ treba da bude podložan odlukama i naređenjima sa nivoa BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik RS i dalje tvrdi da Ustav BiH nije predvidio postojanje Suda BiH, Tužilaštva BiH i SIPA-e, te da, ustvari, BiH želi da dođe do veće pravne snage.

Nakon sastanka sa općinskim rukovodstvom Dodik je sa ostalim zvaničnicima posjetio Policijsku stanicu u Bosanskom Novom, gdje se sastao sa načelnikom Centra javne bezbjednosti Prijedor Daliborom Ivanićem i komandirom Policijske stanice Zoranom Kutanjcem.