BiH
0

Dodik se nada da će Čauševića zamijeniti neko iz RS-a

FENA
Kemal Čaušević
Kemal Čaušević
Novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) treba da bude iz Republike Srpske, nakon što je dosadašnjem direktoru Kemalu Čauševiću istekao mandat, ocijenio je danas premijer RS-a Milorad Dodik.

On smatra da "dobro upravljanje“ u BiH podrazumijeva da se vodi računa i o entitetskoj i o etničkoj izbalansiranosti i da stoga realno očekuje da će na tom mjesto doći neko iz RS-a.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da RS ima spreman "kvalitetan prijedlog“ za imenovanje njenog predstavnika na mjesto direktora UIOBiH.

Govoreći o državnom budžetu za narednu godinu, Dodik je podsjetio da je Fiskalno vijeće BiH utvrdilo njegov okvir i da ga je moguće povećati za 12 posto te da je postignut dogovor da iznosi milijardu i 33 miliona KM.

"Taj iznos neće biti moguće povećati. Predsjedništvo BiH može da radi šta hoće, ali u parlamentarnoj proceduri gdje se odlučuje, što se tiče RS-a taj iznos ne može biti povećan od spomenutog iznosa. Sva druga priča može da bude avantura koja nije potrebna“, rekao je predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a komentarišući današnju raspravu Predsjedništvu BiH o državnom budžetu.

On je naveo i da to nije uvjetovanje iz RS-a, jer se smatralo da iznos državnog budžeta treba da bude i niži, ali se pristalo na kompromis u Fiskalnom vijeću BiH.

"Ne želimo da se ponovi ono što se često dešava u BiH, da, kada se nešto dogovori, onda neko iz Sarajeva, traži da se poveća iznos i ponovo pravi problem. To je nedopustivo i neće proći“, rekao je Dodik.

Naveo je i da se mora znati da ovogodišnji budžet BiH ima neutrošenih 100 miliona KM.

"Ako neko misli da se tamo može zaposliti ogromna administracija ili nešto drugo, to neće biti dopušteno“, naveo je Dodik te podsjetio i da je dogovor o iznosu državnog budžeta dogovoren na sastanku u Prudu.