BiH
3

Dodik: SDS-ov zakon o kreditima u CHF-u biće odbijen, destabilizuje RS

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je danas da će vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a odbiti Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskima francima, koji je predložio SDS.

Dodik je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da bi taj zakon urušio stabilnost RS-a.

Kazao je da je veoma teška retroaktivna primjena tog zakona zbog čega se s predstavnicima Hypo banke tražilo drugo rješenje i predložit će ga na usvajanje, a bit će olakšanje za klijete koji imaju kredit u švicarskim francima.

Tvrdi da bi primjena SDS-ovog zakona značila i stečaj Hypo banke i da bi zaposleni izgubili posao.

"RS bi se ovim zakonom pozicionirala kao neko ko ne poštuje ugovore", kazao je entitetski predsjednik i dodao da bi to RS dovelo u složene odnose i s nekim međunarodnim partnerima.

Naveo je da će rješenje koje je dogovoreno pomoći klijentima, a Hypo banci omogućiti da nastavi uspješno poslovanje.

Ustvrdio je da je SDS-ov prijedlog zakona dio procesa iz Sarajeva da se destabilizira RS.

I direktor Hypo banke Banja Luka Goran Babić smatra da je dobro rješenje koje su dogovorili s Dodikom i zvaničnicima za klijente te da će mjesečne obaveze po kreditu u CHF-u biti smanjene.

Babić je dodao da će se vrlo brzo obratiti svojim klijentima u vezi s ovom ponudom, navodeći da i banka želi da se nađe rješenje.

"Ako ovaj zakon prođe, on će destabilizirati finansijsku situaciju u RS-u. EBRD pokušava da nađe najbolje rješenje i vjerujemo da ovaj prijedlog predstavlja najbolje rješenje", dodao je i Jan Braun, predstavnik EBRD-a koji je prisustvovao zajedničkoj press-konferenciji u Palati predsjednika RS-a.