BiH
0

Dodik: SDS i radikali bježe od svoje odgovornosti

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik optužio je poslanike SDS-a i Srpske radikalne stranke (RS) da su napustili zatvorenu sjednicu Skupštine, prilikom rasprave o reviziji privatizacije u RS-u kako bi tako prikrili i svoju odgovornost zbog sumnjivih privatizacija koje su se dešavale dok su oni bili na vlasti.

Dodik je u izjavi novinarima optužio SDS i radikale da pokušavaju da opstruiraju proces revizije privatizacije, navodeći da se ništa nije desilo nakon što su poslanici tih stranaka napustili zasjedanje na početku rasprave o Izvještaju Komisije za reviziju privatizacije iza zatvorenih vrata.

"Oni žele putem medija i na drugi način da devastiraju platformu za buduće istrage i dešavanja o reviziji privatizacije", naveo je entitetski premijer navodeći da će tužilaštvo reći konačnu riječ o sumnjivim privatizacijama, a ne parlament RS-a, niti neka stranka.

Optužio je i poslanike SDS-a da žele da znaju ko se nalazi na spiskovima o sumnjivim privatizacijama kako bi ti ljudi izbjegli pravdu, te da vladajuća stranka "sada prikuplja ono što SDS krije ili su imali ranije, a ništa nisu pokrenuli na reviziji privatizacije i bili su u političkoj podršci jednoj kriminalnoj privatizaciji koja se dešavala dok su SDS i radikali bili na vlasti".

On je kazao i da "razumije njihovu frustraciju i pokušava da se ne bavi njima, ali će se morati da pozabavi nekim stvarima, reda radi, da se zna na koji način se šta radi, jer dok mi uime RS-a vodimo tešku političku borbu na teškim pitanjima u okviru BiH, oni dovode u pitanje institucije RS-a, jer se boje vlastite sudbine i njihovih poslova iz prošlosti".

Podsjetio je i šta je sve Vlada poduzela kako bi se pokrenulo pitanje revizije privatizacije u RS-u, te formiralo specijalno tužilaštvo i sud.

Naveo je da to što je sjednica zatvorena za javnost prilikom rasprave o reviziji privatizacije ne ruši dignitet parlamenta, već utječe na njegovo jačanje.