BiH
6

Dodik: SDA blokira dogovor o odluci "Sejdić-Finci"

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je za sutra odlazak u dvodnevnu posjetu Ruskoj Federaciji, gdje će se sastati s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, predstavnicime ruske Dume, privrednicima te predstavnicima nekih banaka.

Uvjerava da RS s Rusijom ima dobre odnose, koji treba da se ojačaju i ovim sastankom, posebno na privrednom planom.

"Rusija je imala i veoma aktivan stav o Dejtonskom mirovnom sporazumu, ponašala se veoma korektno i pokušala da ostane na strani međunarodnog prava za razliku od mnogih drugih zemalja koje su ovdje nastojale da provode političko nasilje prvenstevno prema RS-u, rušeći Dejtonski sporazum, te praveći situaciju koja je, pokazalo se, blokirala BiH u cijelosti", rekao je Dodik na pres konferenciji u Banjoj Luci.

Očekuje da će naredne godine iz Rusije u RS doći visoka političko-privredna delegacija, a predstavnici RS-a će predstaviti, kako kaže, svoje privredne potencijale.

U saradnji s kompanijama iz Rusije on vidi mogućnost da se u RS-u poboljšaju kretanja u realnom sektoru, te očekuje da RS ovu godinu završi s pozitivnim privrednim rastom, koji, kaže, nije veliki, ali je završetak pada koji je bio lani.

Kada je u pitanju odluka o implementaciji "Sejdić-Finci“, kazao je da je RS svoj posao završila i sada čeka da ih iz FBiH obavijeste o mogućem dogovoru, u koji se RS neće miješati. Ohrabrio je federalne relevantne faktore da dođu do dogovora, ali je optužio SDA da pokušava da minira predloženi dogovor.

"SDA se javno zalaže da evropski put, a sve čini da ne dođe do realizacije", rekao je Dodik i naveo da "tu stranku interesuju neki drugi putevi, a ne evropski“.

Kada su u pitanju izbori na Kosovu, kazao je da RS neće mijenjati stav o nepriznanju nezavisnosti Kosova i slijedit će stav Srbije o tom pitanju. Izbori su, kaže entitetski predsjednik, pokazali da na Kosovu nema demokratskog kapaciteta, a da su propali napori Evrope da tamo nešto učini“.

Jučerašnji izbori, tvrdi, nisu bili regularni i sve je učinjeno od Hashima Thacija i Evropske komisije da što manje Srba izađe na izbore. Dao je podršku Srbima na Kosovu i najavio svaki vid pomoći za tu etničku zajednicu.

Dodik je ponovio da taj bh. entitet neće učestvovati u obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata koje se planira u Sarajevu, jer, kako tvrdi, time se želi poslati neka druga poruka o svim tim dešavanjima.

Ta poruka iz Sarajeva, tvrdi on, neće biti historijski utemeljena, niti vodi ka pomirenju.

"RS je već ranije odbila da u bilo kojem obliku učestvuje u obilježavanju tog datuma u Sarajevu", naveo je on na pres konferenciji u Banjoj Luci.

Najavljuje da će RS sa Srbijom imati poseban program obilježavanja.

"Prije nekoliko dana u Srbiji smo razgovali s tamošnjim rukovodstvom i o ovoj temi. Dogovaramo na koji način centralno obilježiti taj događaj, najvjerovatnije u Andrićgradu na Vidovdan iduće godine", rekao je Dodik.

Kada je u pitanju inicijativa Srba iz Grahova o obnovi kuće Gavrila Principa, koja je porušena 1995. godine, on je dodao da će RS "naći načina da u tome učestvuje, a znaju da se već uključio i Novi Sad i žele da okupe što veći broj ljudi da bi se projekt obnove realizirao na proljeće“.