BiH
0

Dodik sa nerezidentnim ambasadorom Indije

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je danas nerezidentnog ambasadora Republike Indije u BiH Ranjita Raea (Ranjit Rae) o stavovima RS-a u vezi s pitanjem reformskih procesa u BiH.

Dodik je tokom razgovora u Banjoj Luci naglasio da je RS politički potpuno stabilna i ekonomski uravnotežena te kao takva podržava i prihvata BiH, ali istovremeno očekuje i uvažavanje RS-a, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Republika Srpska je, naglasio je entitetski premijer, zahvaljujući uspješnim privatizacijama "Telekoma“ i preduzeća naftne industrije, okrenuta provođenju razvojno investicionog programa Vlade RS-a.

Ambasador Republike Indije upoznao je premijera da vlasti u njegovoj zemlji rade na ohrabrivanju indijskih kompanija da ulažu u ovaj region. Posebno interesovanje indijske kompanije imaju za sektor informacionih tehnologija i namjenske industrije.

Na sastanku je rečeno da RS i Republika Indija imaju identične stavove o pitanju rješenja statusa Kosova, navodi se u saopćenju.

Indija smatra, naglasio je ambasador, da suverenitet i teritorijalni integritet Srbije treba da ostane onakav kakav je sada i pitanje Kosova treba rješavati razgovorima a ne putem unilateralnog rješavanja. Pri tome je, dodao je ambasador, neophodno poštivati stavove Vijeća sigurnosti UN-a.