BiH
0

Dodik: S Tihićem nisam razgovarao o koaliciji

FENA
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je da je u srijedu u Banjoj Luci razgovarao s liderom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem o formiranju novih vlasti u BiH.

U izjavi za Radio RS-a Dodik je danas rekao da s Tihićem nije razgovarao o formiranju koalicije dvije stranke, već o mogućnostima formiranja nove vlasti u BiH.

Istaknuo je da SNSD neće opstruirati formiranje nove vlasti na nivou BiH, "ali sve zavisi od toga ko će biti partneri iz Federacije BiH u tom procesu".

SNSD neće, naveo je, učestvovati u vlasti na državnom nivou ukoliko mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne pripadne kandidatu iz RS-a.

Dodik je kazao SNSD nema iste programske ciljeve kao partije iz Federacije BiH, dodajući da je njegovoj stranci “pripala odgovornost da uime RS-a popuni mjesta u Vijeću ministara koja pripadaju tom entitetu”.

“Mi ćemo to i učiniti. Nemamo namjeru da pravimo koaliciju, ali namjeravamo da uime RS-a i za RS radimo te poslove u najboljem interesu za ovaj entitet”, poručio je Dodik.

Naveo je i da ga je Tihić obavijestio da će SDA najverovatnije sa Strankom za BiH stupiti u koaliciju na nivou Federacije BiH, što će pretpostaviti i organizaciju vlasti na nivou BiH”.

“Nas ne zanima ko je s druge strane. Zanima nas samo da se vlast uspostavi što prije”, kazao je Dodik.