BiH
0

Dodik: RS kroz razvojni program ima šansu za novi početak

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Cilj Razvojnog programa Republike Srpske koji je pripremila Vlada jest povećanje bruto društvenog proizvoda, prosjećne plaće, te smanjenje nezaposlenosti, kroz projekte u kojima će se ulagati sredstva dobijena procesom privatizacije, ponovio je danas premijer RS-a Milorad Dodik izlažući u Privrednoj komori detalje Razvojnog programa RS-a za period do 2010. godine.

Naglasio je i da ovaj program ima i određene opasnosti, odnosno ne bi trebalo da se njegovom realizacijom napravi nova inflacija ili poveća vanjskotrgovinski deficit RS-a, zbog čega će se poduzeti mjere kako bi se to eliminiralo.

Uvjereni smo, kako je naveo, da je ovo dobar put i način kako treba ulagati, te dodatna garancija građanima da će sredstvima dobijenim od privatizacije "Telekoma" i još nekih strateških preduzeća na pravi način upravljati, a taj se novac nalazi na računima poslovnih banaka u RS-u i čeka se usvajanje Razvojnog programa 3. jula na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Dodik je naglasio da RS ovim ima šansu za jedan novi početak, te da će se tokom realizacije Razvojnog programa vršiti rigorozna kontrola oko korištenja ovih sredstava.

On je kazao da je namjera Vlade da izlagajući danas privrednicima, a već u ponedjeljak Savezu sindikata RS-a i drugim relevatnim predstavnicima ovaj dokument, utvrdi njegove okvire, a bit će ugrađene određene dopune ili izvršene izmjene.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić pozvao je privrednike da dostave sve primjedbe i sugestije na ovaj dokument, za koji očekuje da će osigurati bolje i kvalitetnije privređivanje i opće povećanje standarda svih građana.