BiH
0

Dodik: RS ima pravo na državnu integraciju sa Srbijom

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik ustvrdio je danas u Kozarskoj Dubici kako su “oni koji danas vode RS uvjereni da ona ima pravo na što širu nacionalnu integraciju, pa i državnu s Republikom Srbijom.

Srbija je, kaže, "matica srpskog naroda i RS se ne treba stidjeti te saradnje i ona ne mora biti na štetu bilo koga, ali mora biti u korist RS”.

Dodik je naveo i da RS “neće dati ništa od svojih prava koja joj po Dejtonu pripadaju, već će u budućnosti samo jačati i tražiti prava koja su joj ‘oteta’”.

Obraćajući se okupljenima u Milića Gaju kod Kozarske Dubice povodom obilježavanja 70. godišnjice od podizanja ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, on je rekao da “RS danas najvažniji politički faktor u BiH i nema BiH bez RS, ali RS može bez BiH”.

"To što nas drže u BiH ne znači da su u pravu. RS pripada srpskom narodu i drugima koji žele to da prihvate”, ustvrdio je Dodik.

Iznio je i tvrdnju kako “neki u Sarajevu danas žele da prisvoje civilizivane vrijednosti antifašizma i govore da to pripada samo njima, ali to nije tačno”.

"Zasluge pripadaju ovdje, jer je ovdje podignut ustanak, a ne u Sarajevu, Bugojnu ili Zenici i ovdje u Potkozarju u RS narod se okupio i podigao ustanak", kazao je on.

Iznio je i tvrdnju kako bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović “ne može biti perjanica antifašističke borbe kada je njegov otac Alija Izetbegović bio u Handžar diviziji”.