BiH
0

Dodik: RS bi u EU ušla prije nego BiH

Sarajevo-x.com / Blic
Republika Srpska bi se mogla priključiti Evropskoj uniji mnogo brže nego sama BiH, izjavio je u intervjuu za slovačke "Hospodarske novine" premijer RS-a Milorad Dodik, prenosi srbijanski Blic.

Glavni razlozi za to su, prema njegovim riječima, što je makroekonomska situacija u RS obećavajuća i privlači investitore, što nije slučaj sa Federacijom BiH.

"Spremni smo da priznamo i poštujemo BiH, ali očekujemo da BiH priznaje RS i to želimo čuti od bošnjačkih i hrvatskih političara", rekao je Dodik.

On je najavio da će se suprotstaviti daljem prenošenju nadležnosti sa entiteta na BiH i ponovo se založio za ukidanje funkcija visokog predstavnika, ocijenivši da BiH konačno mora pokazati što može sama. "Mi smo spremni da čuvamo RS. To je naš primarni cilj", rekao je Dodik, naglašavajući spremnost RS da preispita koje bi nadležnosti htjela da vrati.

On je rekao da se na BiH gleda kao na nedovršeni eksperiment i ukazao da su sve zemlje koje su se priključile EU unosile u nju vlastiti doprinos, dok BiH ima protektorat.

Prema Dodikovim riječima, visoki predstavnik Miroslav Lajčak vrlo je dobar partner za pregovore i za razliku od prethodnika nastoji da za sve što radi dobije podršku na lokalnom nivou i da zaista deluje u interesu BiH. Međutim, on je ponovio kako želi da se "Lajčak što prije vrati kući" i da ljudima u BiH omogući da pokažu šta mogu i šta ne mogu da urade sami.

Na pitanje o eventualnom osamostaljenju RS, Dodik je upozorio kako se opet izlaže riziku da neko vrši pritisak na Lajčaka da ga smijeni i odgovorio da je u BiH ponovo nastupio trenutak kada valja razmisliti o razlozima koji drže njene narode zajedno. Kad bi bio referendum, 90 odsto stanovnika RS bi se odlučilo za samostalnost, smatra Dodik.

Na još jedno hipotetičko pitanje, da li bi se osamostaljena RS priključila Srbiji, premijer RS Milorad Dodik je u intervjuu za slovački list rekao da bi "u tom hipotetičkom slučaju, RS ostala samostalna".