BiH
0

Dodik: Reformom policije nije prekršen Ustav RS-a, policija i MUP RS-a ostaju nedirnuti

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da usvojenim zakonima o reformi policije nije došlo do krešenja Ustava RS-a, te da ona ne zadire u statusni i organizacioni dio policije RS-a.

"Mi, koji smo razgovarali o toj reformi vodili smo računa šta je interes RS-a", kazao je Doduk u izjavi novinarima u Banjoj Luci i pozvao one koji tako tvrde da pokažu gdje je to došlo do kršenja Ustava.

Ocijenio je i da se takve tvrdnje koriste u dnevnopolitičke svrhe, kojima oni koji to govore žele da zadovoljne lične sujete.

Dodik je kazao da je za RS reforma policije završena, te da je imala karakter onoga što je i bio prioritet - da se stvore pretpostavke za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom.

"Naš cilj je bio da se dođe do potpisivanja Sporazuma, a sada su stvoreni svi uslovi za to, kao i da policija RS-a i MUPRS-a u ustavnom kapacitetu ostanu nepromijenjeni i nedirnuti", kazao je entitetski premijer.

On smatra da svako "ko ima imalo političkog poštenja" mora da konstatira činjenicu da je ta reforma provedena tako da policija RS-a, odnosno nijedan njen segment, ničim nije upitan niti doveden u pitanje.

To su, kako je naveo, morali da shvate i oni koji su na valu podmetanja RS-u bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedi Ešdauna željeli da rekonstruiraju policiju.

"Pored ispunjavanja uvjeta za potpisivanje Sporazuma i nesmetanog rada policije RS-a urađena je još jedna značajna stvar, a to je pobjeda nad Ešdaunovim naslijeđem koje je ovdje nanijelo mnogo problema", smatra Dodik.

On je kazao da ne stoje ni kritike koje dolaze iz SDS-a kada je u pitanju usvojena reforma policije, jer, naveo je, mora se znati da su oni bili kreatori i nosioci reforme u kojoj je bilo gotovo izvjesno da nestane policija RS-a.

"Sada bi iz minimalnog političkog poštenja trebalo da odaju priznanje nama koji smo vodili ovu reformu na način na koji smo došli do rezultata", zaključio je Dodik.