BiH
0

Dodik: Reforma policije propala, neophodan novi model

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Banjoj Luci da je reforma policije po modelu koji je do sada važio propala i da neće prihvatiti varijantu da mora da nestane policija RS-a, po cijenu da nema evropskog puta BiH.

Ponovivši stav evropskog komesara za proširenje Olija Rehna da ne postoji samo jedan model policije, Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da neće reformu u kojoj će se potcjenjivački odnositi prema MUP-u RS-a i da je njegov zadatak da štiti interese RS-a i njenih institucija.

"RS će prihvatiti reformu samo pod jednim uvjetom da policija RS-a djeluje na prostoru RS-a i ima nadležnosti na tom prostoru, te koja u određenim elementima odgovara institucijama RS-a", kazao je Dodik navodeći da je to minimum da bi se razgovaralo o reformi policije i da ukoliko postoji ta spremnost drugih on je ovog trenutka spreman za nastavak razgovora.

Naveo je i da se "želi razbiti dosadašnja praksa da je dobra samo ona reforma u kojoj to znači neki gubitak za RS", te dodao da RS želi "biti dio BiH, pa i policijskih struktura BiH, ali neće prihvatiti da ne bude ništa".

Entitetski premijer je, govoreći o mogućem nastavku razgovora o ustavnim promjenama, kazao da je očigledno da u ovom momentu nema spremnosti da se izglasa "aprilski paket" promjene Ustava BiH, a da će stav RS-a u budućim razgovorima biti da BiH treba da bude uređenja kao federalna zajednica sastavljena od više jedinica, od kojih je RS jedna od njih.