BiH
0

Dodik: Reforma policije moguća samo po novom modelu

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik danas je izjavio u Banjoj Luci da trenutni koncept reforme policije RS-a smatra propalim i da ta reforma mora početi ispočetka po novom modelu i principima.

"Mi čekamo razgovore o nekom novom modelu, a ne ovom koji je do sada propao", rekao je Dodik. Dodao je da je samo na jednom sastanku spomenuo mogućnost da policija RS-a bude upravna jedinica Ministarstva sigurnosti BiH, iako je bio svjestan da učesnici u pregovorima to neće prihvatiti.

"Ljudi koji razgovaraju o tome neće funkcionalan model, pa ni taj, nego hoće nešto sasvim drugo", dodao je entitetski premijer.

Dodik je u izjavi novinarima kazao da RS neće završiti reformu policije po do sada predloženom modelu i da to moraju shvatiti i u Briselu i Sarajevu, jer policijska struktura nema jasno definiranu policiju RS-a koja djeluje i ima nadležnosti na prostoru RS-a.

"Kada se to definira lako je završiti reformu, a bez toga nema reforme", kazao je Dodik i dodao da je razumio da je po tri evropska principa moguće ostvariti nekoliko modela.