BiH
0

Dodik reagovao na stavove Lajčaka

FENA
Vlada Republike Srpske nijednom svojom odlukom niti akcijom nije potkopala BiH, već se, naprotiv, trudila i trudiće se da BiH učini funkcionalnom i racionalnom, uz uvažavanje prava oba entiteta i sva tri naroda, tvrdi u pisanoj izjavi premijer Republike Srpske Milorad Dodik reagirajući na stavove koje je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak naveo u intervju datom Rojtersu u Londonu.

Lajčak je kritikovao retoriku premijera RS-a i izrazio bojazan da će ga način na koji se ponaša u ovom trenutku diskvalifikovati kao budućeg partnera međunarodne zajednice, a posebno EU.

„Žao mi je što Miroslav Lajčak nije konstatovao da nikada iz RS, bar ne od njenih zvaničnika, nije krenula nijedna retorička akcija ka uništenju ili raspadu BiH. Sve što je rečeno na tu temu uvijek i isključivo je bila reakcija na radikalne stavove koji su stizali iz FBiH“, tvrdi Dodik.

Dodik je naveo da Vlada RS-a dijeli Lajčakov stav o potrebi odlučnijeg djelovanja EU u BiH, ako je Lajčak „pod tim mislio da smo u tom odnosu partneri sa EU mi iz BiH, a ne OHR, jer za nas u RS nije upitan evropski put BiH, i RS u njoj“.

“Mi odnos sa EU vidimo isključivo kao partnerski, i za nas je evropska ideja i evropski put BiH jedini racionalan put kojim trebamo ići. Slažem sa sa Lajčakom i u ocjeni da ne može postojati država čija je jedna polovina napredna, a druga nenapredna i nesrećna, ali bih volio da nam objasni kako napredak jednog dijela države može uticati na nazadovanje drugog dijela države. Ako je Lajčak prepoznao RS kao napredniji dio BiH za očekivati je bilo da konstatuje da njen napredak nije uperen protiv te iste BiH“, naveo je Dodik.

On je naveo da za RS i njega lično dejtonska BiH nije neprijatelj, nego državno-pravni okvir u kome egzistira RS.

"Volio bih da i iz drugog entiteta jasno i nedvosmisleno čujem da RS nije njihov neprijatelj, da je dio BiH, čijem napretku se raduju i u Banjoj Luci i u Sarajevu i u Mostaru", istakao je premijer RS.

On je naveo da je međunarodna zajednica u BiH oličena u OHR-u proteklih godina primjenjivala taktiku tzv. diskvalifikacije svih onih koji su mislili drugačije i upitao gdje nas je takva politika međunarodne zajednice dovela.

"Da li je tim i takvim metodama riješen ijedan suštinski problem u BiH. Naravno da nije. Pokazalo se da problem funkcionisanja BiH nije u pojedincima koji su budućnost države vidjeli i vide na različite načine", naglasio je Dodik.

On je ocijenio da su, akcije međunarodne zajednice u prošlosti, nažalost, devastirale insitucije BiH, koje su jedine imale mandat naroda za političko odlučivanje.

“Zato mislim da je zaista konačno vrijeme da se svi uozbiljimo i kao ozbiljni ljudi suočimo sa stvarnim problemima u državi. I mi u BiH, ali i međunarodna zajednica oličena u predstavnicima EU. Ni mi nemamo ništa protiv da se na sastanku ministara spoljnih poslova EU razgovara o BiH, samo ne vidimo mogućnost da institucije EU donose obavezujuće odluke za BiH. Kako god okrenete, budućnost ove države je u dogovoru i kompromisu njenih legalno izabranih predstavnika“, zaključio je Dodik.

U svojoj izjavi visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak naveo je da Evropska unija mora da djeluje odlučnije kako bi spriječila još veću nestabilnost u BiH koja je duboko podijeljena 13 godina poslije rata.

Lajčak je za Dodika kazao da je zauzeo opasan kurs djelovanja, opasan po sebe lično u političkom smislu i opasan po RS.

  • Ako pozicionirate svoj entitet kao pobunjeno dijete države, ako govorite svom narodu da ne volite državu čiji ste građanin i ako u praktičnom smislu potkopavate državu, šta dobro onda donosi ta popularnost?, upitao je visoki predstavnik u BiH.

Visoki predstavnik je rekao da ne može postojati država čija je jedna polovina napredna, a druga nesrećna i nenapredna.

  • Država nije njihov neprijatelj. I oni su država. Ili će napredovati zajedno ili će zajedno ići u katastrofu, zaključio je Lajčak.