Nakon godišnjeg odmora
0

Dodik: Razgovori o VM BiH mogući nakon 25. avgusta

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će poslije 25. avgusta biti spreman da se uključi u eventualne razgovore političkih lidera u BiH o formiranju Vijeća ministara BiH.

Dodik je rekao novinarima u Kupresu da će do tada sa porodicom biti na godišnjem odmoru.

Dodik je kazao da je Vlada Federacije BiH (FBiH) nelegalno formirana jer za to nije bilo dovoljno glasova u federalnom parlamentu.

"Vlada FBiH je  formirana pod uticajem OHR-a i drugih zapadnih sila, ali je ona nelegalna i to je problem koji treba da bude riješen", kaže Dodik.

Predsednik RS je napomenuo da se nemogućnost rješavanja tih problem u FBiH reflektovala na odnose na nivou BiH.

"SNSD je spreman da učestvuje u zajedničkim institucijama BiH", rekao je Dodik podsjetivši da su institucije vlasti  u RS formirane 60 dana nakon proteklih izbora i da su izabrani delegati RS u parlamentu BiH.

Dodik je rekao da se sve zasniva na konsenzusu i dogovoru stranaka u FBiH, napominjući da Republika Srpska želi da dogovor ne bude dio političkog nametanja rješenja Hrvatima.
"Ako se prihvati da se krše dejtonski principi predstavljanja konstitutivnih naroda, onda to može biti potencijalna ugroženost i pozicije Srba u budućnosti. Zato smo čvrsto na poziciji odbrane i hrvatskih nacionalnih interesa u BiH",  zaključio je predsjednik Dodik.