BiH
0

Dodik razgovarao sa šefom MMF-a za BiH

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, tokom sastanka sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Costasom Christouom, da je RS “zadržala institucionalnu i funkcionalnu stabilnost i da je osigurala likvidnost svih obaveza koje taj bh. entitet ima", saopćeno je iz entitetske vlade.

“Christou je izjavio da je vrlo zadovoljan rezultatima koje je RS postigla u finansijskoj disciplini i ispunjavanju preuzetih obaveza iz stand-by aranžmana”, navodi se u saopćenju.

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH smatra da ukoliko RS, kako se navodi, zadrži postojeći tempo finansijske discipline, do kraja godine ne bi trebalo da ima problema da ispuni zacrtane ciljeve.

Na sastanku je razgovarano i o evropskom putu BiH. Dodik je, kako se navodi, ponovio da je RS i dalje privržena evropskom putu uz dosljedno poštovanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i “svoje autonomije”.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda danas i sutra boravi u Banjoj Luci, u sklopu posjete BiH, gdje od 18. augusta vode razgovore u okviru nastavka drugog pregleda stand-by aranžmana i ispunjavanja uvjeta iz pisma namjere.