Sankt Peterburg
0

Dodik razgovarao s ruskim zvaničnicima i privrednicima

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas, tokom učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima i predstavnicima kompanija koje su prisutne na ovom skupu.

Dodik je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom o političkoj i ekonomskoj situaciji u RS, Bosni i Hercegovini i regionu.

Entitetski predsjednik se sastao i s ministrom energetike Ruske Federacije Sergejem Šmatkovom, a razmotrene su dosadašnje aktivnosti i rezultati na planu ekonomske saradnje i mogućnosti njihovog daljeg intenziviranja.

U odvojenim susretima, razgovarao je i s predstavnicima kompanija "Gaspromnjeft", "Zarubežnjeft", kao i "Vnješekonom banke", a bilo je riječi i o intenziviranju istraživanja nalazišta nafte u RS, koje zajednički rade "Gaspromnjeft" i "Zarubežnjeft" te mogućnostima da se, u najskorije vrijeme, nastavi sa rekonstrukcijom nove linije Rafinerije nafte u Brodu.

U tom smislu, očekuje sa da u augustu mjesecu počne proizvodnja naftnih derivata, u skladu sa evropskim standardima, odnosno "euro 5" dizela, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Aktivnosti u Rafineriji nafte u Brodu, Rafineriji ulja u Modriči i distributivnoj mreži, u okviru Optima grupe, nastavit će da prati Vnješekonom banka.

Dodik se danas sastao i sa predstavnicima kompanije Rusal, a tokom ovih sastanaka ocijenjeno je da je RS jedan od najstabilnijih partnera ruske privrede i kompanija u regionu i da je ovo prilika da se dobri rezultati te saradnje dodatno afirmišu na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu.